Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nuder vill minska svartjobben på krogen

Publicerat söndag 30 oktober 2005 kl 12.00
Pär Nuder.

Uppdaterad 17:40
Alla frisörer och restauranger ska tvingas ha en löpande förteckning över alla anställda, så att Skatteverket lättare ska kunna kontrollera svartarbete. Det föreslår finansminister Pär Nuder på den socialdemokratiska partikongressen.

– Det förekommer för mycket svartarbete i restaurangnäringen och i frisörsbranschen. Vi vill nu att företagen ska ha en personalliggare, som förs löpande. Skatteverket ska vid oannonserade kontroller kunna undersöka hur det står till och vilka som befinner sig på arbetsplatsen i syfte att stävja svartarbete, säger Pär Nuder.

Idag ska arbetsgivare uppge kontrolluppgifter för de anställda. Kan man inte hoppa över ett par anställda i den nya förteckningen?

– Nej, själva poängen är att man ska föra den hör liggaren löpande. Kontrollanterna från Skatteverket ska kunna se vilka som befinner sig på arbetsplatsen och om det stämmer överens med liggaren, säger finansministern.

Förslaget stöds enligt Nuder av såväl arbetsgivare som fack inom branscherna, som vill komma åt arbetsgivare som fuskar och förstör möjligheterna för de seriösa företagarna som betalar moms, inkomstskatter och arbetsgivaravgifter.

Värt merarbetet
Det kan leda till mer arbete och ökade kostnader för företagen, men det tycker Nuder att det är värt.

– Vi försöker göra den administrativa bördan så liten som möjligt för företagen, men samtidigt måste vi sätta klackarna i backen och säga hit men inte längre kan vi acceptera svartarbete, säger Pär Nuder.

Om förslaget får stöd av kongressen hoppas Nuder att regeringen kan lägga en proposition i vår och att reglerna träder i kraft 2007.

Taxi nästa bransch
I ett andra steg kan det också utökas till lag för taxi- och tvätterier. Pär Nuder ser inga problem med att det skulle vara integritetskränkande för de anställda, som skrivs upp i förteckningar.

– Det är hela tiden en avvägning mellan kravet på effektivitet i skatteuppbörden och integritetskraven. När jag lyssnar på de hederliga företagarna, som begär att regering och riksdag ska göra mer för att stävja svartarbete, kommer vi att gå dem tillmötes, säger Pär Nuder.

Pär Nuder har också bestämt sig för att lägga ett förslag om att företagare inom de här branscherna ska ha ett speciellt kassaregister, som gör det lättare att se om de fuskar med redovisningen av sina inkomster.

Mats Eriksson
mats.erikssson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".