Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utvisningsdömda går fria

Publicerat måndag 31 oktober 2005 kl 05.00

För varje år är det allt fler utländska medborgare som döms till fängelse i Sverige och därefter utvisning. Men det är inte alla som verkligen utvisas efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff.

I Göteborg och Stockholm jobbar polisen med med ett tjugotal personer som helt enkelt inte går att utvisa. Istället sätts de på fri fot.

– Kan man inte verkställa utvinsningen när de har avtjänat sitt straff så släpps de i regel ur förvar. en del kanske ställs under uppsikt, men många av dem finns ute i samhället. De återkommer i andra sammanhang, begår nya brott, säger Lars Skoglund kommisare vid gränspolisens uredningsavdelning i Göteborg.

På fem år har antalet utländska medborgare som dömts till fängelse och därefter utvisning mer än fördubblats. Förra året var det 760 personer.

Släpps i väntan på dokument
De allra flesta utvisas också, men det finns fall där det inte blir så.

Hur många det är i hela landet som inte kunnat utvisas vet inte polisen.

I Stockholm och Göteborgsområdet handlar det tillsammans om ett tjugotal personer, som i stället för att utvisas de senaste åren har släppts fria i väntan på att polisen ska få fram dokument som gör att det går att utvisa dem till deras hemländer.

– Till 100 procent beror det på att utlänningen saknar identitetshandling, så det finns inget land att utvisa honom till. Vi vet inte var han kommer ifrån, säger Sven-Åke Eriksson, poliskommisarie vid gränspolisavdelnngen i Stockholm.

En del av personerna har begått grova narkotikabrott, väpnade rån, några varit inblandade i trafficking.

I Stockholm släpptes en före detta sovjetisk medborgare ur svenskt fängelse för över tio år sedan efter att han avtjänat straff för dråp.

Han är statslös och polisen kan inte verkställa utvisningen eftersom inget land vill ta emot honom.

”Det är en djup orättvisa”
Hans Ihrman som är åklagare vid internationella åklagarenkammaren i Stockholm menar att det här är ett svårlöst preoblem.

När brottslingar som ska utvisas i stället blir kvar i Sverige minskar det tilltron till rättssamhället, säger han.

– Det tycker jag blir stötande mot dem som söker asyl på goda grunder och kämpar för att få stanna kvar i landet. Folk som aldrig begått några brott men inte har tilräckliga humanitära skäl. De ser personer som är grovt kriminella som kan stanna på ett enklare sätt. Det är en djup orättvisa, säger Hans Ihrman.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".