Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Putin-kritiskt parti kan förbjudas

Publicerat måndag 31 oktober 2005 kl 06.08
Nationalbolsjevikiska partiet kan förbjudas.

Inom kort kommer Högsta domstolen i Ryssland ta upp ett principiellt viktigt mål där åklagarna vill förbjuda ett välkänt radikalt, Putin-kritiskt parti. Men partiet tänker överklaga till Europadomstolen.

– Jag tror att domstolen kommer att förbjuda oss, men rent praktiskt betyder det ingenting. Vi kommer att fortsätta att verka på samma sätt som hittills, säger Vladimir Abel, viceordförande för det så kallade nationalbolsjevikiska partiet, närmast en anarkistisk rörelse.

Det här blir andra gången som myndigheterna försöker stänga partiet som åklagarna hävdar är extremistiskt. I juni beslöt en domstol i Moskva att partiet skulle förbjudas, men det beslutet underkändes senare av av Högsta domstolen, ett beslut som många tolkade som att det trots allt finns rättsäkerhet i Ryssland.

Skyller på Kreml
Men nu ska Högsta domstolen återigen ta upp frågan, och för Abel är det ingen tvekan om att ordern kommer direkt från Kreml.

– Om vi blir förbjudna kommer vi att överklaga till Europadomstolen och där är vi ganska säkra att vinna, säger Vladimir Abel.

Nationalbolsjevikerna är en typisk ungdomsrörelse. Partiet har genomfört en rad militanta men, hävdar de själva, våldsfria aktioner riktade mot Putins styre.

De har bland annat ockuperat lokaler tillhörande presidentadministrationen, något som myndigheterna klassificerar som en form av terrorism. Ett femtiotal medlemmar sitter fängslade eller häktade och hotas av upp till åtta års fängelse.

Författare leder partiet
Partiets sågs tidigare som ganska extremt men har på senare tid börjat samarbeta med bland annat liberala grupper. Deras ledare är en berömd, för att inte säga ryktbar författare, Eduard Limonov, som var dissident under sovjettiden och som emigrerade till USA men som sedan kom tillbaka till Ryssland efter att kommunismen fallit.

En tolkning av försöket att förbjuda nationalbolsjevikerna är att Kreml vill förhindra en utveckling liknande den i Ukraina. Där var det just mest ungdomar som gick ut på gatorna och protesterade mot vad de uppfattade som en auktoritär regim.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".