Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S-ombud tvingar fram ny jobbpolitik

Publicerat måndag 31 oktober 2005 kl 16.46
Pär Nuder inledningstalade.

Ombuden på den socialdemokratiska kongressen har tvingat fram förändringar i partiets arbetsmarknadspolitik. Flera av ombuden var mycket kritiska till hur Ams arbetar. Partiets ledning har nu fått i uppgift att ändra reglerna så att de passar den enskilde bättre och för att minska centralstyrningen.

– Vi är många som upplever att vi har låtit arbetslösheten rusa iväg. Ibland har det känts som att Ams och deras lokala organisation har haft fullt upp med sin omorganisation och inte hunnit engagera sig i de tydliga uppdrag som har funnits i politiken, sa ombudet från Jönköping Peter Persson.

– Jag har jobbat på arbetsförmedling i Norrbotten i 25 år och de slutsatser du drog Peter, över hur en del av det som händer inom Ams är precis det jag har upplevt på jobbet många, många gånger, sa Britt Westerlund från Norrbotten.

Mer flexibel arbetsmarknadspolitik
Kongressen gick på ombudens linje och har nu bestämt att arbetsmarknadspolitiken ska bli mer flexibel och mer regionalt anpassad och att reglerna ska ädras så det blir lättare att samabeta mellan olika myndigheter för att få ner arbetslösheten.

Billy Gustafsson, ombud och riksdagsledamot från Norrköping var nöjd med kongressens beslut.

– Problemet tror jag uppstår genom att förutsättningarna är så väldigt olika mellan olika orter och regioner. Bara i mitt eget län med 13 kommuner är det väldigt olika förutsättningar. Vilka kan dem bäst? Jo, vi, säger Billy Gustafsson från Norrköping.

Nuder tonar ner nederlag
Finansminister Pär Nuder tonade ner tolkningen att partiledningen skulle ha åkt på storstryk efter att ha lidit nederlag i flera omröstningar.

- Vi får se vad det här innebär organisationshänseende, men det grundläggande är att lyssna mer och bättre på den lokala och regionala nivån, säger Pär Nuder.

Socialdemokraterna har också beslutat att målet om full sysselsättning ska vara överordnat allt annat och vara det som betonas, snarare än delmålet om att komma ner till fyra procent i arbetslöshet.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".