Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skillnader i cancerbehandling får patienter att söka vård utomlands

Publicerat tisdag 1 november 2005 kl 05.00

Det spelar stor roll var man bor när man ska behandlas mot cancer. Behandlingens kvalitet, till exempel vilka läkemedel som används och hur långa väntetiderna är, varierar över landet och i Europa och det är bakgrunden till att alltfler patienter söker vård utomlands.

– I dag möter jag ett helt nytt fenomen, att man frågar om det finns bättre behandling utomlands, säger Ingrid Kössler, ordförande i BRO, Bröstcancerföreningarnas riksorganisation.

Vad svarar du då?

– Att vi har en god cancervård i Sverige och att jag tycker att vi måste ställa krav på den att få den vård vi behöver.

Skillnader i Europa
En nyligen publicerad forskningsstudie visar att det inte bara är i Sverige som vårdkvaliteten varierar på cancerområdet.

I Europa finns avsevärda skillnader bland annat när det gäller användningen av de nyaste läkemedlen som ökar överlevnaden till exempel i bröstcancer.

– De regionala skillnaderna i Sverige har vi känt till sedan tidigare, men att det var så stora skillnader mellan stora västeuropeiska länder förvånar oss, säger Nils Wilking som är docent och forskare vid Karolinska institutet.

Sjukvårdsturism
Spanien, Schweiz och Österrike är de länder som introducerat de nya medicinerna snabbast, medan Storbritannien, Tjeckien, Norge, Ungern och Polen släpar efter, liksom vissa landsting i Sverige. Och det kan leda till så kallad sjukvårdsturism, åtminstone för välbeställda patienter, som söker vård i andra länder.

Men Socialstyrelsens chef Kjell Asplund är inte oroad och har inte sett några vårdströmmar i Europa ännu.

– Om det är någon sjukvårdsturism i dag så är det att enstaka patienter, kanske från de baltiska länderna med cancersjukdomar söker vård här i Sverige.

Men Nils Wilking är oroad över utvecklingen.

– Vi ser väl redan i dag en oroande tendens att cancerpatienter söker vård utanför sitt hemland eller utanför sin region därför att de inte får tillgång till nya effektiva läkemedel. Det är oroande att den här gruppen av patienter måste söka vård långt borta från sitt hem och sina anhöriga.

– Dessutom är det patienter som har relativt goda ekonomiska förutsättningar, så det motverkar en demokratiskt fördelad cancersjukvård med likartad tillgång till de nya, på vissa områden revolutionerande behandlingsmetoderna, säger Nils Wilking, docent och forskare vid Karolinska institutet.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".