Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

S sa nej till nationella prov i trean

Publicerat måndag 31 oktober 2005 kl 23.46

På måndagskvällen led socialdemokraternas partiledning ett nederlag i en viktig skolfråga. Partiledningen ville införa nationella prov från årskurs tre istället för som idag från femman. Men kongressen sa nej.

En av dem som inte ville ha prov så tidigt var Kristina Mattisson från Blekinge.

– Vi behöver en skola som bättre kan ge stöd och hjälp till de elever som har det svårast. Det gör vi inte genom flera prov. I stället skapar vi ytterligare press och bortser från att barn har skilda förutsättningar, lär sig på olika sätt och utvecklas på varierande sätt, sa Kristina Mattisson.

– Med dagens allt hårdare kravhets på att man måste prestera tycker jag inte att man ska trycka ner hetsen med nationella prov ännu lägre ner i skolåldern, sa Stefan Jönsson från Kronoberg.

”Synliggöra brister”
De båda var två av de socialdemokrater som inte ville ha nationella prov från tredje årskursen. Något som partiledningen och skolminister Ibrahim Baylan kämpade för under debatten.

– Vi måste tydliggöra brister på ett tidigt stadium. Vi måste se till att knyta hjälp och stöd till detta. Jag hör argument att vi inte vill återinföra 60-talets nationella prov. Det är inte det vi pratar om. Vi pratar om nationella prov för att synliggöra brister. Det är arbetarklassens barn vi talar om. Det är de som idag går igenom skolan utan att få nödvändiga kunskaper och verktyg att kunna göra egna val. Det är dem vi måste upptäcka på ett tidigt stadium.

Baylan var under debatten noga med att påpeka att det inte handlade om att införa betyg utan snarare om att tidigt upptäcka barn med problem. Men Baylans argumentation räckte inte och han förlorade och socialdemokraterna vill alltså inte införa nationella prov från trean.

Frågan återkommer
Några minuter efter klubbslaget skickade folkpartiets Jan Björklund ut ett pressmeddelande där han säger att ”Flumvänstern tagit kommandot över socialdemokraternas skolpolitik”.

Ibrahim Baylan kommenterade nederlaget behärskat.

– Vi har tagit ett flertal kloka beslut på kongressen. Vi fokuserar på elevernas trygghet och studiero. Vi har också balanserade skrivningar som gäller alla elevers rätt att få en undervisning som är allsidig och objektiv.

– Vi har tagit många steg framåt för att se till att elever får en bra utbildning i Sverige. Jag hade gärna tagit ytterligare ett steg men nu får vi fortsätta diskutera i vårt parti och så återkommer säkert den här frågan på andra kongresser, sa skolminister Ibrahim Baylan.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".