Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Växande klyftor mellan landets skolor

Publicerat tisdag 1 november 2005 kl 05.43

Trots miljardsatsningar för att förbättra skolan har skillnaderna mellan de bästa och sämsta skolorna i Sverige ökat. Grundproblemet är den sociala segregationen, visar en socialdemokratisk rapport.

– Jag tycker att de åtgärder som satts in sedan sekelskiftet borde ha haft så stora motverkande effekter att man i alla fall inte fått de här direkta sänkningarna av redan låga värden, säger Anne-Marie Lindgren, som har skrivit rapporten.

Anne-Marie Lindgren beskrivs ibland som socialdemokraternas chefsideolog. Hon har skrivit partiprogrammen i många år och hon har i en rapport försökt ta reda på varför svenska elevers betyg sjunker.

Hennes studie visar att orsaken är ökande klyftor mellan de bästa och sämsta skolorna.

Sämre i segregerade områden
Hon har detaljstuderat skolor i Stockholm, Göteborg och Malmö och resultaten visar att de skolorna i de rikaste områdena blivit bättre, medan de segregerade skolornas elever blir sämre eller är lika dåliga som tidigare.

Anne-Marie Lindgren krassa svar är att de stora satsningarna de senaste åren inte kunnat påverka de enorma problem som segregationen skapar.

– Man blir skakad när man går in i siffrorna och ser hur det faktiskt ser ut. Det är en påtagligt hög andel unga människor där nästan alla dörrar är stängda, säger hon.

Rapporten skulle ha kunnat vara mumma för en borgerlig skolpolitiker som vill kritisera den socialdemokratiska politiken.

”Har inte fått de resultat man velat ha”
Men Anne-Marie Lindgrens rapport ger inga antydningar om att till exempel friskolor skulle minska problemen och rapportens titel ”Flum - nej, segregation” visar att lösningen inte ligger i en annan skolpolitik - utan snarare i att försöka lyfta det omgivande samhället.

– Någonstans i botten ligger arbetsmarknadens funktionssätt. Men jag tror att det skärps av den här ökande boendesegregationen, som skapar så drastiskt olika livsvillkor. Jag vet inte om man kan säga att politiken misslyckats, det kanske snarare är så att man inte har utvecklat de rätta instrumenten.

– Man har inte fått de resultat man velat ha av de stora satsningar som gjorts, säger Anne-Marie Lindgren.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".