Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingen klarar inte garantin själva

Publicerat tisdag 1 november 2005 kl 12.30

Från och med tisdag gäller den nationella vårdgarantin som är ett löfte om kontakt med läkare eller att få en operation utförd inom en viss tid. Men brist på egen vårdkapacitet gör att flera landsting nu måste ta hjälp utifrån.

Ett av dem är Västernorrlands landsting där flera hundra ortopedoperationer måste köpas in.

– Vi kommer att behöva mellan två- och trehundra operationer, minst, säger Bo Enheim som är vårdgarantisamordnare.

Finns den här kapaciteten på andra platser i landet då?

– I de kontakter vi haft har vi fått positiva svar på att de ska kunna hjälpa oss.

Hur påverkas landstingets kostnader av att ni nu måste köpa in den här vården?

– Landstinget har delvis fått medel för att göra sådana här punktinsatser så det ska vi klara av, säger Bo Enheim.

Vårdgarantin som beslutats av regeringen innebär att en behandling ska börja senast 90 dagar efter att ett beslut fattats. Men vårdgarantin innebär även att det ska gå att få kontakt med primärvården samma dag och ett läkarbesök bokat inom högst sju dagar.

I primärvården kan det bli problem för flera landsting.

– Särskilt när det gäller öppenvården tror jag att man kommer få svårt att se till att alla patienter får en specialistbedömning inom ortopedi som är det område som jag kan överblicka, säger Olle Nilsson som är ordförande i svensk ortopedisk förening.

Vad är det som brister?

– Framförallt är det så att det finns ett behov. Jag tror att det är i storleksordningen 100 000 som väntar på en bedömning av en specialist inom ortopedi, säger Olle Nilsson.

På intresseorgansiationen Sveriges kommuner och landsting är Johan Calltorp projektledare för vårdgarantin i landet och han ser för närvarande inte några större problem om patienter även kan tänka sig vård utanför det egna landstinget.

– Om man inom landstinget inte klarar det som är själva garantin så ska man bli hjälpt till behandling någon annanstans i landet.

Hur ser du på nuvarande köhantering?

– Det är inget att hymla med att det har funnits brister så de siffror som anges är i allmänhet överdrivna. Det kan vara uppåt en tredjedel av köerna som har visat sig inte vara äkta, säger Johan Calltorp som är Sveriges kommuners och landstings projektledare för vårdgarantireformen.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".