Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förundersökning inleds mot Enskede IK

Publicerat tisdag 1 november 2005 kl 10.24
Åklagaren utreder misstankar om skattebrott i klubben.

Det blir en förundersökning om misstänkt skattebrott i idrottsklubben Enskede IK där vice statsminister Bosse Ringholm har varit ordförande. Det beslutade chefsåklagare Kent Madstedt vid Eko-brottsmyndigheten på tisdagsmorgonen. Bosse Ringholm själv välkomnar utredningen.

– Det finns några indikationer på att förmåner som har gått ut till funktionärer i klubben inte har deklarerats, säger chefsåklagare Kent Madstedt.

Det brott som utreds är skattebrott av normalgraden.

– Ett skattebrott innebär ju att man har lämnat en oriktig uppgift i en deklaration eller låtit bli att deklarera när det har varit nödvändigt. Man ska ha gjort det medvetet också, säger Kent Madstedt.

Ingen enskild misstänks
I dagsläget finns det inte någon enskild person i Enskede IK som är misstänkt för något brott, enligt chefsåklagare Kent Madstedt. Men inom kort kommer flera personer i klubben att kallas till förhör. Brottsutredarna ska också gå igenom dokument från klubben.

De misstänkta brotten ska ha begåtts mellan 2000 och 2004, samtidigt som vice statsminister Bosse Ringholm var ordförande i klubben och dessutom finansminister. Trots det kommer Bosse Ringholm själv inte att kallas till förhör i nuläget.

Ansvaret kan delegeras
Enligt chefsåklagare Kent Madstedt råder visserligen inget tvivel om att styrelsen bär ett stort ansvar för klubbens ekonomi, men han påpekar att ansvaret kan delegeras.

– Om det då är delegerat till personer som är kompetenta och har tillräckliga resurser för att utföra de här sysslorna och det inte uppstår några indikationer på att det är någonting som har blivit fel, då kan man normalt som styrelse och styrelseordförande förlita sig på detta. Men det gäller då att man har anordnat det på ett bra sätt, säger Kent Madstedt.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".