Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Intresset för friår har svalnat

Publicerat tisdag 1 november 2005 kl 12.30

Försöket med friår har nu pågått i tio månader men intresset har svalnat betydligt. Nu tror ams att många län kommer att få svårt att fylla alla platser till nästa år.

– Antalet friårslediga avviker från den planering vi har och det förefaller vara så att intresset, i alla fall när det gäller nya ansökningar, har avtagit. Möjligen kan det vara så att man inte är riktigt klar över att friåret fortsätter över 2006. Det kan vara en bidragande orsak, säger Lars Sjöström som är ställföreträdande generaldirektör på arbetsmarknadsstyrelsen.

Antalet platser utökas
Nästa år utökas antalet tillgängliga friårsplatser till 14 000. Idag är strax under 12 000 personer friårslediga och antalet har gått ner sedan i somras. Med tanke på att nästan 4 000 friårslediga går tillbaka till jobbet vid årsskiftet kan det bli problem att fylla alla platserna för en del län tror man på ams.

Bland dom som utnyttjat möjligheten att ta ett friår är två tredjedelar kvinnor, företrädesvis över 50 år och anställda i offentlig sektor. Lars Sjölund har inga planer på att försöka förändra könsfördelningen.

– Jag tycker att vi ska genomföra det uppdrag som regering och riksdag ger oss och om de inte har satt upp några särskilda staket eller ambitioner i det sammanhanget då ska vi göra det på det här viset. Det här är en möjlighet, inte en rättighet eller en skyldighet utan vi måste behandla de ansökningar som kommer på ett likartat sätt, säger Sjölund.


Hälften har anställts
Bland dom 700 som avslutat sina friårsvikariat hade knappt hälften fått någon typ av anställning. De som först och främst skulle komma ifråga för vikariaten var långtidsarbetslösa, funktionshindrade och utlandsfödda. Idag tillhör ungefär 40 procent av dom som vikarierar för någon som har tagit friår de prioriterade grupperna.

– Det behöver inte vara något dåligt att det är fyra av tio och inte tio av tio. Vi får utgå ifrån att en hel del av vikarierna har stärkt sin situation på arbetsmarknaden i alla fall och det visar också resultatet säger Lars Sjölund.

Men hur kan du säga att det är bra när inte ens hälften tillhör de prioriterade grupperna?

– Det gör jag av det skälet att en stor del av vikarierna ligger i närheten av de prioriterade grupperna trots att de rent definitionsmässigt inte ingår i dem, säger Sjölund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".