Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Donation ger halv miljard till Östersjön

Publicerat tisdag 1 november 2005 kl 17.45
Björn Carlsson.

Uppdaterad 17:45
En privatperson har donerat en halv miljard kronor till en stiftelse som ska verka för bättre miljö i Östersjön. Det är finansmannen Björn Carlson som har skänkt 500 miljoner kronor till Kungliga Vetenskapsakademien för ökade satsningar på Östersjöforskning.

– Jag tycker att om man har haft turen att få tjäna mycket pengar så ska man göra någonting meningsfull med det. Det finns meningsfulla saker att göra kring Östersjön, och det känner jag väldigt starkt för, säger Björn Carlson.

Vad har du för relation till Östersjön?

– Jag har i Stockholms skärgård på somrarna sedan jag var sju, åtta år. Siktdjupet försämras, fisken har försvunnit. Det finns inga tumlare längre, knappast några sälar. Det finns alla möjliga yttre tecken på att det har försämrats.

Genom Björn Carlssons donation får forskningen om Östersjöns miljöproblem nya finansiella resurser. Forskningen ska vara tvärvetenskaplig och satsa på både naturvetenskap och samhällsvetenskap.

– En av utmaningarna är att ta fram kunskapsluckorna, säger Erik Bonsdorff, professor i marinbiologi vid Åbo akademi.

Han är en av dem som deltar i förberedelsearbetet inför det vetenskapliga råd som ska bildas och fördela forskningspengarna.

– Vi ska engagera forskare runt hela Östersjön, och dessa människor kommer i princip att få betalt för att ta fram faktaunderlag. Vi ska försöka röra om i en gammal gryta på nytt, kan man säga. Sen ska vi krydda och se om soppan smakar bättre, säger Erik Bonsdorff.

WWF är med i projektet
Även Världsnaturfonden ingår i styrelsen för den stiftelse som nu bildas.

– Vi arbetar ju med Östersjöfrågor sedan väldigt länge. Vi hoppas kunna bidra med våra erfarenheter om hur man påverkar politik, hur man för ut forskning i samhället och den sortens frågor, säger Lars Kristoffersson, WWF:s generalsekreterare.

Nu kommer olika forskningsinstitutioner att bjudas in för att kunna ansöka om forskningsprojekt. I Sverige har ju olika forskare varit i luven på varandra om huruvida det är kväve- eller fosforrening, som är viktigast att satsa på.

”Våga satsa olika”
Erik Bonsdorff tror att det inte är säkert att samma lösning ska gälla för alla delar av Östersjön.

– Vi vet att havet mår väldigt dåligt. Man har gärna velat hitta en lösningsmodell för hela Östersjön. Det vi vet av alldeles ny forskning är att kust och hav reagerar väldigt olika, och att regionerna reagerar olika.

– Jag tror att om jag var tvungen att välja ett område så är det att satsa på att våga lösa samma problem på olika sätt i olika delar av Östersjön, säger Erik Bonsdorff.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".