Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ahtisaari ska medla om Kosovos framtid

Publicerat tisdag 1 november 2005 kl 19.01
Tuff förhandlare.

FN:s generalsekrerare Kofi Annan utsåg på tisdagen Finlands förre president Martti Ahtisaari till medlare i förhandlingarna om Kosovos framtid. Utnämningen bekräftas formellt om någon dag av säkerhetsrådet, innan Ahtisaari så tar itu med vad många kallar en närmast hopplös uppgift.

I sex år har FN försökt hålla lugn och ordning i Kosovo-provinsen, efter kriget som dåvarande serbledaren Slobodan Milosevic förlorade, även om Kosovo formellt alltjämt är en del av Serbien.

Nya våldshandlingar bryter ut ibland mellan den 90-procentiga kosovalbanska majoriteten och de få misstrogna serber som finns kvar.

I längden måste en permanent ordning för Kosovo skapas och det minst sagt besvärliga uppdraget får alltså Finlands förre president Martti Ahtisaari. Hans meriter är starka.

Tidigare i år drev han fram en uppgörelse mellan den indonesiska regeringen och gerillan i tsunamidrabbade Aceh-provinsen.

Och vad Balkan beträffar var det Martti Ahtisaari som 1999, medan han ännu var Finlands president, var med och skapade fred efter Nato-bombningarna som gjorde slut på Serbiens övergrepp mot kosovalbanerna.

Allmänt antas Ahtisaari sträva efter någon form av FN-, EU- eller Nato-övervakad självständighet för Kosovo. En tanke också dagens serbiska regim har svårt att smälta, bland annat med tanke på provinsens plats i den serbiska historiemytologin.

Men detta till trots, Martti Ahtisaaris mål lär vara en uppgörelse någon gång i mitten av nästa år.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".