Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre jobbchans efter högskoleexamen för andra generationens invandrare

Publicerat onsdag 2 november 2005 kl 05.00

Andra generationens invandrare med högskoleexamen får jobb i lika stor utsträckning som de med svensk bakgrund. Det visar en rapport som högskoleverket presenterar på onsdagen. Däremot har första generationens invandrare med en examen betydligt svårare att få arbete.

De invandrare som har en examen från högskola eller universitet har betydligt svårare att få jobb än svenskar med samma utbildning.

I Högskoleverkets rapport visar det sig att bara 73 procent av invandrarna har fått jobb inom ett år samtidigt som nästan 80 procent av de som är födda i Sverige har fått jobb.

Svårt se diskriminering
Chefen på högskoleverket, Sigbrit Franke, anser att det handlar om diskriminering. Men hur diskrimineringen går till är svårt att förklara. Det säger Therese Ahlqvist som är planeringssekreterare på Högskoleverket.

– Det är inte säkert att diskrimineringen sker på grund av vad de heter. Det kan ju hända att man kallas till intervju i samma utsträckning men att man sållar bort vid intervjutillfället. Hur den här diskrimineringen skulle gå till kan vi inte se från de registerdata som vi har.

Men ni menar att det förekommer diskriminering?

– Allt tyder på det, säger Therese Ahlqvist.

Däremot har barn till invandrare lika lätt att få jobb som barn till svenskfödda. I flera utbildningar, som till exempel juridik, lärar- och ingenjörsutbildning är det fler barn till invandrare som har fått jobb än barn till svenskfödda.

Kvinnor får jobb lättare
Rapportern visar också att kvinnor för första gången får jobb i högre utsträckning än män. Cirka 79 procent av kvinnorna har jobb inom ett år medan motsvarande siffra för män är ungefär 77 procent.

En förklaring till det är att traditionellt kvinnodominerade yrken som sjuksköterskor och lärare just nu har en väldigt stark arbetsmarknad och det drar upp siffran för kvinnor.

Andra yrken där nyutexaminerade högskolestudenter har lätt att få jobb är bland annat läkare och logopeder. Däremot hör arkitekter, journalister och konstnärer till dem som just nu har det tufft att få jobb trots en examen.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".