Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Släktforskarförbundet bryter mot lagen

Publicerat onsdag 2 november 2005 kl 15.34

Sveriges släktforskarförbund har brutit mot lagen genom att lägga ut känsliga personuppgifter på internet. Det hävdar Datainspektionen som nu tvingat organisationen att stänga delar av sin webbsida.

På webbsidan har det funnits uppgifter om till exempel judiska och romska släkter och om brottslingar.

– Det är ett brott enligt personuppgiftslagen. Vi har kommit med ett påpekande till Sveriges släktforskarförbund där vi ber dem att upphöra med den här lagstridiga publiceringen. Gör de inte det kan vi gå vidare, säger Britt-Marie Wester, tillsynsdirektör på Datainspektionen.

Känsliga uppgifter
Sveriges släktforskarförbunds diskussionssida Anbytarforum är en populär sida bland släktforskare där man kan ta hjälp av andra att hitta uppgifter kring olika släkter. Men på sidan har funnits flera känsliga rubriker kring etniska grupper som judar och romer, kändisar och även brottslingars släktled.

Enligt personuppgiftslagen, PUL, får inte känsliga personuppgifter läggas ut kring nu levande personer direkt eller indirekt, men i flera fall är det just vad som skett. Datainspektionen har fått flera anmälningar från personer som känt sig utpekade, säger Britt-Marie Wester.

– Det är en kränkning av den personliga integriteten. Det är ju en subjektiv bedömning vilken kränkning man tycker att man är utsatt för, säger hon.

Lagen svårtolkad
Sveriges Släktforskarförbund menar man att PUL är svårtolkad och att det handlar om en gråzon. Men de kritiserade delarna av hemsidan har nu stängts tills vidare under tiden som föreningen går igenom beslutet från Datainspektionen.

Förbundsordföranden Ted Rosvall välkomnar ändå ett klarläggande av reglerna.

– Vi tycker att det är bra att vi får riktlinjer för hur vi ska sköta vår hemsida och vårt Anbytarforum. PUL gäller och vi har att följa PUL, säger han.

Varför har det varit intressant att lägga in grupper som judar och romer?

– Därför att dessa grupper finns i Sverige och den som nu har sådana förfäder måste också kunna ha samma möjlighet som alla andra att kunna forska i sin släkt. Om man inte ska kunna det blir det en sorts omvänd rasism. Det finns inga värderingar i detta. Det är bara det att vi vill att det här redskapet som heter Anbytarforum ska kunna användas av alla oberoende av vilken härstamning man råkar ha, säger Ted Rosvall, förbundsordförande i Sveriges släktforskarförbund.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".