Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

I Norrbotten kretsar allt kring järnmalmen

Publicerat onsdag 2 november 2005 kl 05.00
Nytt pelletsverk i Malmberget. Foto: Peter Öberg/SR.

Den allmänna bilden av Norrbotten som ett område med hög arbetslöshet och dåliga framtidsutsikter håller på att förändras. I synnerhet malmfälten är just nu ett av de hetaste investeringsområdena i Sverige.

Det är priserna på järnmalm som har skjutit i höjden och gruvföretaget LKAB planerar nu stora investeringar. Men det smittar också av sig på andra näringar.

– Det är proppfullt varje dag under lunchen, nog märks det att det är mycket mer folk som är på gång och mycket mer företag, vi är på gång att göra ett vip-rum åt dem, det säger Billy Amin som driver restaurang i Gällivare.

Stigande malmpriser
En lång rad hungriga lunchgäster köar i Billy Amins ett år gamla restaurang i Gällivare. Många av gästerna är yrkesmänniskor som lockats till malmfälten av de möjligheter som de goda tiderna erbjuder.

Malmpriserna har stigit och statliga LKAB planerar investeringar på 18 miljarder kronor i malmfälten under de kommande tio åren.

Gunnar Hedborg, samordnare på näringslivsavdelningen vid länsstyrelsen i Norrbotten säger att ”Det här är ett av de hetaste investeringsområdena i Sverige just nu”.

Sverker Lindblad, analytiker på Nutek, Verket för näringslivsutveckling, säger att ”storstadsområdena fortfarande är de mest expansiva, men Malmfälten är inne i en expansiv period”.

Svårt få tag på arbetskraft
Och det avspeglar sig också på Nybergs mekaniska verkstad i Kiruna, där Anita Fors är vd.

– Vi har ju order, det byggs och det behövs lastbilar, betongfordon som vi tillverkar och efterfrågan ökar hela tiden.

Hur är det att få tag i arbetskraft?

– Det är inte så lätt. Inte folk med rätt utbildning i alla fall.

Och bristen på arbetskraft blir inte mindre när Ikea har börjat bygga sitt nordligaste varuhus i Haparanda, där man inte minst riktar sig till kunder i Finland och Ryssland.

Allt kretsar kring malmen
Men uppsvinget har också en baksida.

  • Gruvbrytningen underminerar marken som staden Kiruna står på och en och annan kirunabo står villrådig inför planerna på att flytta staden.
  • Och de nya jobben är nästan uteslutande traditionellt manliga jobb. Inom vård och barnomsorg är varsel om uppsägning fortfarande verklighet.

För det är järnmalmen som allt kretsar kring. Det poängterar Hans Swedell, moderat och andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna.

– Här kan vi faktiskt garantera folk att bo och leva i ett välmående samhälle i 100 år framöver, så länge det går att sälja malm.

Torbjörn Bergström, Umeå
torbjorn.bergstrom@sr.se

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".