Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inte kränkande låta barn se misshandel

Publicerat onsdag 2 november 2005 kl 10.28
Inte kränkande för barnen.

Barn som tvingas se sin mamma bli slagen är inte brottsoffer. Det slog Högsta domstolen fast på onsdagen. Den man som låtit sina tre söner se på när han misshandlade deras mamma kan inte dömas för ofredande av barnen.

Gudrun Nordborg, jurist på Brottsoffermyndigheten har verkat för att barnen ska kunna betraktas som brottsoffer och hon är besviken på domen i HD.

– Vi får ju acceptera Högsta domstolens tolkning att det här är rättsläget och så blir det ännu mer angeläget att vi agerar för rättsliga reformer som ser barnen, säger hon.

Dömdes till fängelse
Det var Huddinge tingsrätt som dömde mannen till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt och misshandel av en kvinna och hennes barn, men också för ofredande av barnen eftersom han låtit dem se på när han misshandlade deras mamma.

Domen överklagades till Svea hovrätt som ogillade åtalet om ofredande eftersom man menade att det inte kan uppfattas som ett brott mot barnen att låta dem bevittna misshandel.

Riksåklagaren överklagade då till Högsta domstolen, som nu har sänkt straffet till två och ett halvt års fängelse, eftersom man friar mannen både när det gäller ofredande av barnen och våldtäkt av deras mamma.

”Krävs mer våld”
Högsta domstolen betvivlar inte att barnen har varit vittnen till misshandeln, men skriver i sin dom att det krävs ett mer handgripligt våld för att någon ska kunna dömas för ofredande.

Gudrun Nordborg på Brottsoffermyndigheten tror att domen kommer att få stora konsekvenser för framtida rättsprocesser.

– Nu blir det väldigt problematiskt. Högsta domstolens dom är ju vägledande på rättstillläpmningen. Nu är det ju ingen åklagare som kommer att stämma på den här typen av brott. Det blir en larmklocka om att vi måste ha en rättslig reform om de här barnen ska få juridiskt skydd, säger hon.

Kan ändå vara straffbart
En fällande dom skulle leda till besvärliga gränsdragnings-problem i andra fall då någon haft obehag av att bevittna ett våldsbrott eller något annat övergrepp, skriver domstolen.

Johan Munch, justitieråd vid Högsta domstolen, menar att det trots onsdagens dom kan vara straffbart att låta barn bli vittnen till misshandel av en närstående.

– Straffbart är det ju så till vida att man beaktar det när man bedömer straffvärdet av våldet mot, i detta fallet, mamman. Men det är alltså inte, enligt vår mening, straffbart som ett särskilt mot barnen riktat brott. Misshandeln som det var frågan om i detta fallet har varit inriktad mot mamman och inte mot barnen, säger Johan Munch.

Andreas Hedberg
andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".