Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Perssons nej till kvotering möter kritik

Publicerat onsdag 2 november 2005 kl 11.07

Göran Perssons uttalande på måndagen om att ingen kvotering av föräldraförsäkringen kommer att ske under nästa mandatperiod möter hård kritik. Han gjorde uttalandet långt innan kongressen ens hade hunnit debattera frågan.

– Det låter sunkigt. Partikongressen är sin egen, men han är partiordförande och ska följa de beslut som kongressen fattar. Vi får jobba med att driva på, se till att det här blir genomfört, säger Anna Sjödin, ordförande i SSU.

Är du besviken på Persson?

– Jag blir besviken om han tänker vänta länge med att införa det. Vi måste sätta ned foten nu.

”Det kommer inte att bli någon kvotering”
Göran Perssons uttalande har under natten och morgonen nått ut till ombuden. Så här sa Persson på måndagen när han tog ställning i en fråga som kongressen inte ens debatterat.

– Det kommer inte att bli någon kvotering föräldraförsäkring under nästa mandatperiod. Det är min bestämda uppfattning.

För många i kongresskorridorerna i Malmö är uttalandet dagens samtalsämne. Den tidigare LO-ordföranden Stig Malm är ombud på kongressen.

– De frågar sig vad det är för mening med att diskutera och debattera om partiordföranden redan innan debatten har bestämt sig, säger han.

Upplever du att många är arga på det Persson sade?

– Det var de säkert i början. Men det värsta är att de blir ledsna och besvikna. Väldigt många av de unga ombuden kommer hit med höga ambitioner, de vet att partiet är högsta beslutande organ och att det är där man fastställer politiken.

– Så kommer de hit och får höra att regeringen inte ändrar sin politik, oberoende av vad man säger på kongressen. Då uppstår ilska som sedan övergår i stor besvikelse, säger förre LO-ordföranden Stig Malm.

En annan fråga efter beslutet om föräldraförsäkringen är när en ökad kvotering av pappamånaderna faktiskt kommer att genomföras.

Billstöm ogillar prioriteringen
Socialminister Berit Andnor sa på måndagen att det finns andra mer prioriterade områden och kunde inte utlova något under nästa mandatperiod.

Men Annika Billström, finansborgarråd i Stockholm, gillar inte den prioriteringen.

– Det är illavarslande tycker jag. Nu har vi fått det här tydliga beslutet, det är en viktig kompromiss taget i enlighet. Då utgår jag ifrån att vi ser något avtryck under nästa mandatperiod, säger hon.

Vad är det du ser som illavarslande?

– Om man säger att det inte finns ekonomiskt utrymme så får ju vi diskutera det. Då måste partistyrelsen få möjlighet att diskutera prioriteringar när det gäller själva valplattformen och ett valmanifest med ekonomiska reformer, säger finansborgarrådet i Stockholm, Annika Billström.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".