Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utländska byggare tar över svartjobben

Publicerat torsdag 3 november 2005 kl 03.00
Pressade priser på svartjobb.

De utländska byggnads-
arbetare som kommer till Sverige håller på att konkurrera ut svenska svartarbetare. Det är både fack och arbetsgivare inom byggbranschen överens om.

Lars-Göran Bromander är ombudsman i fackförbundet Byggnads avdelning 1 i Stockholm och han tror att det är mycket vanligt att privatpersoner anlitar utländska byggföretag.

– De här företagen går ut och marknadsför sig mot arbetsplatser där man jobbar direkt mot privatpersoner för en väldigt billig penning. Det ringer ju en och annan svartjobbare, som man förstår, och är upprörd över att inte längre få några jobb.

– Svenska svartarbetare har blivit utkonkurrerade av utländsk arbetskraft i stor utsträckning, säger Lars-Göran Bromander.

Kontrollerar utländska bolag
Han leder den grupp med ombudsmän från olika delar av landet som Byggnads har tillsatt för att ha koll på utländska byggbolag. De finns framförallt i Sydsverige och i Stockholms- och Göteborgsområdena.

Att svenska svartarbetare fått hård konkurrens är en uppfattning som delas av arbetsgivarna.

– Det ligger mycket i det. Det känns som om den dominerande delen av den svarta marknaden i Stockholm idag är utlandsstyrd. Det är ju ganska naturligt eftersom man i utlandet har mycket lägre löner och nöjer sig med en mycket lägre nivå även på den svarta marknaden, säger Lars Ihse, vd för Stockholms Byggmästareförening.

Vill att myndigheterna agerar
Men varken fack eller arbetsgivarorganisation engagerar sig speciellt mycket i den här utvecklingen på den svarta marknaden. Båda vill framhäva att deras medlemmar jobbar inom den vita sektorn. Byggmästareföreningen försöker istället få polis och skattemyndigheter att agera.

– I samtal och annat får vi väldigt bra respons. I verkligheten, däremot, saknar man ju resurser för en effektiv kontroll. Så det kommer nog att ta ett tag, säger Lars Ihse.

Fackets huvudambition är att förhindra lönedumpning på större byggen, alltså att se till att utländska byggnadsarbetare får löner på svensk nivå.

– Vi försöker bevaka den arbetsmarknad där våra medlemmar har jobb, i första hand, säger Lars-Göran Bromander.

Kan det inte vara era medlemmar som på fritiden har skött den här sektorn tidigare?

– Det kan väl ha förekommit, det ska man inte sticka under stol med, men till övervägande del tror jag att det är folk som inte betalar skatter och avgifter över huvud taget.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".