Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot hemlig tillsättning av riksrevisor

Publicerat torsdag 3 november 2005 kl 05.00

De borgerliga partierna och miljöpartiet har fler gånger krävt att regeringen ska ha offentliga utfrågningar av kandidater när den utser myndighetschefer. Men när riksdagen själv ska utse ny riksrevisor, gör partierna precis som regeringen och har en hemlig process.

– Jag tycker det är absurt. Riksdagen ställer krav på regeringen att regeringen ska verka för ökad öppenhet när det gäller utnämningar som regeringen ansvarar för. Då måste också riksdagen föregå med gott exempel.

– Eftersom vi ska stärka den här reformen och ha starka oberoende riksrevisorer så är det viktigt att vi har en insyn i processen så att de med ännu större legitimitet kan verka i sina viktiga funktioner, säger folkpartiets riksdagsledamot Tobias Krantz.

”Viktigt att vi inte bråkar”
I sommar ska riksrevisionen få en ny riksrevisor efter Kjell Larsson. I riksdagens konstitutionsutskott har alla partier utom folkpartiet enats om att processen ska hållas internt inom utskottet. Först när partierna enats ska personen presenteras för offentligheten.

Det kan jämföras med att de borgerliga och miljöpartiet i våras skrev om offentliga utnämningar att regeringen bör ”överväga att öka öppenheten och insynen så att kravet på granskning och kontroll av tillsättningarna kan tillgodoses”.

De andra borgerliga partierna och miljöpartiet försvarar sin linje med att riksrevisionen baseras på en överenskommelse med socialdemokraterna, som vill ha sluten process, och att det är dumt att förekomma grundlagsutredningen som ska se över hur myndighetschefer utses.

– Om vi ska kunna få en bra riksrevisor är det viktigt att vi inte bråkar om formerna, utan att vi gemensamt försöker hitta en person som kan granska den offentliga förvaltningen.

Men de som säger att det här gör att riksdagen tappar trovärdighet, vad säger du till dem?

– Jag tycker de snackar strunt, för att riksdagen har varit tydlig med att man bör öka öppenheten när man utser offentliga tjänstemän, säger miljöpartiets Gustav Fridolin.

”Processen är svår att ersätta”
Konstitutionsutskottets ordförande, moderaten Göran Lennmarker, ser problem med en offentlig process.

– Jag antar att en del av de som kan komma i fråga inte vill få sina namn offentliggjorda i fall de inte får jobbet.

Socialdemokraterna som hela tiden förespråkat slutna processer, är inte oväntat nöjda med KU:s linje.

– Jag tycker det illustrerar hur slagordspolitiken rätt som det är möter verkligheten. När nu riksdagen och konstitutionsutskottet hanterar frågan om riksrevisor, så inser utskottets ledamöter av olika partifärg att det här är en bra process som är svår att ersätta, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Pär Axel Sahlberg.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".