Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vikande intresse att byta elbolag

Publicerat torsdag 3 november 2005 kl 05.00
Allt färre byter elbolag.

Trots det höga elpriset ökar inte längre intresset för att byta elleverantör och det är allt färre som omförhandlar sina avtal. Det visar en undersökning av Temo.

Undersökningen visar också att bara varannan elkonsument någon gång varit aktiv och bytt elleverantör eller omförhandlat sitt avtal. Bo Hesselgren som är chef för Konsumenternas Elrådgivningsbyrå tycker att elkunderna måste bli mer aktiva.

– Om marknaden ska vara helt lyckad behöver vi fler aktiva konsumenter.

Men de flesta kanske resonerar att det inte är så mycket pengar att tjäna på att omförhandla eller byta leverantör, vad säger ni till dem?

– När det gäller lägenhetskunder tror många att det kanske bara handlar om 50 kronor men i själva verket handlar det om 300 - 400 kronor om året och för villakunder handlar det ofta om ett par tusen kronor om året som man kan spara genom att vara aktiv.

Bara varannan har bytt
Pengar att spara men trots det har bara 54 procent av elkonsumenterna någon gång utnyttjat möjligheten att byta elleverantör eller omförhandla sitt avtal. Det betyder att nästan varannan varit helt passiv sedan elmarknaden avreglerades för vanliga hushåll för sex år sedan.

Temomätningen som gjorts på uppdrag av branschorganisationen Svensk energi visar att intresset för att byta elleverantör ökat lite för varje år fram till i våras. Därefter har antalet aktiva stannat av och till och med minskat något. Bakom minskningen ligger framför allt färre som har omförhandlat sina avtal.

Bara en del kan påverkas
En av flera troliga förklaringar till varför många fortfarande är passiva är att det bara är en del av elräkningen som går att påverka. Det gäller den rörliga förbrukningskostnaden medan val av bolag för elnätet inte går att byta. Ett annat skäl till att färre bytt eller omförhandlat på senare tid kan också beror på just det höga elpriset, säger Bo Hesselgren.

– Det kan ha den effekten att en del kunder avvaktar och kanske varken vill träffa avtal eller byta elhandlare utan hoppas att elpriset ska gå ner och göra något aktivt då, säger Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas Elrådgivningsbyrå.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".