Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen kritiseras av Riksrevisionen

Publicerat torsdag 3 november 2005 kl 12.08

Uppdaterad 16:45
Efter rapporteringen om fusk med medlemsförteckningarna i politiska ungdomsförbund får Ungdomsstyrelsen och framförallt regeringen nu hård kritik i en granskning av Riksrevisionen. Anledningen är en tveksam tolkning av grundlagen.

– Det stora problemet är att man har tolkat regeringsformen så att man inte kan kontrollera de uppgifter som ligger till grund för fördelning av statsbidraget, säger revisionsdirektören Dan Ljungberg.

Är det en felaktig tolkning?

– Vi tycker att det är en tveksam tolkning.

Oklarheter i tolkningen
Den grundlag som diskuteras innebär att ingen medborgare ska tvingas registrera sin politiska, religiösa eller kulturella åskådning.

Den har alltså tolkats av regeringen och Ungdomsstyrelsen på så sätt att det inte får kontrolleras vilka som är med i bland annat politiska och religiösa föreningar.

Men Riksrevisionen anser att det inte handlar om något tvång när föreningarna söker bidrag utan att det görs av fri vilja.

Ungdomsstyrelsens fördelning av pengar till olika ungdomsförbund bygger till den största delen på hur många medlemmar det finns.

”Först och främst bör det prövas”
Men tolkningen av grundlagen gör att staten inte kan kontrollera vilka som är med i föreningarna.

– Först och främst bör det prövas om det här är en korrekt tolkning av regeringsformen. Därefter, om det visar sig vara så, får man börja fundera på andra fördelningsformer, säger Dan Ljungberg.

Anledningen till att riksrevisionen under ett halvår har granskat ungdomsstyrelsens arbete är det misstänkta fusket med SSU:s och Ung vänsters medlemsantal.

Det ledde senare till att de båda förbunden polisanmäldes av Ungdomsstyrelsen.

Välkomnar granskning
Ungdomsstyrelsen som ansvarar för att dela ut statsbidrag till ungdomsförbund tycker trots kritiken att det är bra att tolkningen av paragrafen förs upp på dagordningen.

– Vi tycker det är bra att frågan lyfts upp och prövas och att riksdagen och regeringen är tydliga med om myndigheten faktiskt har rätt att kontrollera medlemsuppgifter, säger Staffan Eklund som är chef för föreningslivsfrågor på Ungdomsstyrelsen.

Nästa vecka ska Ungdomsstyrelsen lämna över en rapport till regeringen. Rapporten handlar om en revidering av regelverket för statsbidrag och där kommer tydlighet att vara en viktig punkt.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".