Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre byggjobbare är arbetslösa

Publicerat fredag 4 november 2005 kl 06.06
Fler byggare får jobb.

Arbetslösheten bland byggarbetare fortsätter att minska, men det finns regionala skillnader. I Halland och delar av Småland är det nästan full sysselsättning, trots att konkurrensen från utländsk arbetskraft har ökat.

Kim Olsson är nyutbildad snickare i Jönköping. Han hade inga problem att få jobb.

– Det var lätt. Jag praktiserade på NCC när jag gick i gymnasiet. Det var bara att ringa upp den personalansvarige där så var det klart med jobb, säger Kim Olsson.

Gick det så lätt?

– Jag ringde några firmor till, men det var lätt, säger han.

Intill Munksjön i centrala Jönköping pågår det byggen överallt. Byggkranarna sträcker sig mot skyn och nya tomter pålas.

Till och med en bit av sjön har fyllts ut för att rymma de flera hundra nya lägenheter, som ingår i kommunens strategi att låta centrum växa.

Lägst byggarbetslöshet
Det är huvudorsaken till att arbetslösheten i Jönköpings län nu bara är 2,5 procent. Det är bland de bästa siffrorna i landet tillsammans med grannlänen Kronoberg och Halland.

I praktiken handlar det om några tiotal arbetslösa, nästan full sysselsättning, säger Peter Bäckman, som är ombudsman på Byggnads avd 21.

– Det kan man nog säga. Vi har i princip full sysselsättning. När projekt blir färdiga startar hela tiden nya. Det har gått väldigt bra i år, säger Peter Bäckman.

Regionen är en het byggmarknad, där en investering drar med sig fler, säger Peter Bäckman, som inte ser någon avmattning än.

– Vi är ute i kommunerna och lyssnar av hur de har det med byggena. På många håll ökar byggnationen något, säger Byggnads ombudsman i Jönköping.

Även i landet totalt fortsätter byggarbetslösheten att sjunka, framför allt i söder.

Fler unga på byggen
Arbetsmarkanden ser bra ut, trots att flera byggbolag samtidigt tagit in arbetskraft från andra EU-länder, men på facket vill man ändå inte dra några slutsatser av det.

Peter Bäckman vill inte tala om någon bristsituation, utan pekar istället på ett nyvaknat intresse bland ungdomar för byggjobb.

– Vi har väldigt många elever inne och förstahandssökandena till utbildningarna har fördubblats. Vi fyller på i samma takt som folk pensioneras bort från branschen, säger Peter Bäckman på Byggnads i Jönköping.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".