Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Präster rasar mot homovälsignelse

Publicerat fredag 4 november 2005 kl 12.16

Präster i Svenska kyrkan har startat ett upprop på internet mot kyrkomötets beslut att införa en välsignelseakt för homosexuella. På bara några dagar har 300 präster skrivit under uppropet, som startades av komminister Yngve Kalin i Hyssna församling utanför Borås.

– Vi var några präster som samtalade med varandra och kände att vi måste göra någonting för att markera att detta är ett beslut som vi inte kan stödja, säger Yngve Kalin. 

Är du överraskad av responsen?

– Javisst blir man överraskad för det ligger ju på min privata hemsida. Dit har präster hittat under tre dagar och vi är redan uppe i 300 namn och jag tror att det blir många fler.

Från hela Sverige
Genom att skriva under uppropet så tar man som präst helt avstånd från det beslut som kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta organ, med klar majoritet beslutade om för en vecka sedan, nämligen att Svenska kyrkan ska införa en välsignelseakt för de homosexuella som har ingått registrerat partnerskap.  

Det är präster från hela Sverige som har skrivit under, en överväldigande majoritet män, men även ett antal kvinnliga präster.  En av dem är Miriam Klefbeck, präst i Södertälje. 

– Beslutet att Svenska kyrkan ska välsigna partnerskap har inte stöd i Bibeln. Det står inte att vi absolut inte skulle göra det men det finns inte tillräckligt stöd för att vi skulle göra det. Och därför vill jag avstå och när jag fick frågan om jag ville stå för det på en lista så gjorde jag det. 

Hur tror du att ni framstår ni som skriver under? 

– Med tanke på hur media ofta framställer präster och i synnerhet präster med konservativ teologisk inriktning så framstår vi förmodligen som ett gäng mörkermänniskor som bara vill tillbaka, men riktigt så enkelt är det inte. 

Beslutet om den nya välsignelseakten fattades med klar majoritet av kyrkomötet men uppropets ledare, prästen Yngve Kalin tycker ändå att det var fel av mötet att fatta beslutet. 

– Det är oerhört allvarligt att kyrkomötets majoritet kör över en så pass stor minoritet inom sitt eget organ. 

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".