Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre vårdcentraler leds av läkare

Publicerat söndag 6 november 2005 kl 12.30

Numera är det nästan lika vanligt att det är sjuksköterskor och inte läkare som är verksamhetschefer på vårdcentralerna.  I fyra fall av tio är det sjuksköterskor som leder arbetet visar en kartläggning i tidningen Dagens Samhälle. Läkarförbundet anser att det kan sänka kvaliteten på vården. 

– Vi tycker att det är oerhört trist att se att det har blivit så här. Vi är övertygade om att läkare som är chefer i vården och tar det på största allvar är bästa förutsättningen för att kunna utveckla vården, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson-Bågenholm.

1997 utökades möjligheterna för andra än läkare att vara chefer i vården. Då infördes begreppet verksamhetschef, som ersatte titeln chefsöverläkare.

Verksamhetscheferna måste inte ha utbildning inom något vårdyrke, men många är antingen sjuksköterskor eller sjukgymnaster.

Chefen är sjuksköterska
Gerd Tinglöf är sjuksköterska och verksamhetschef på vårdcentralen i Segeltorp utanför Stockholm. Hon tycker att hon klarar sig bra utan läkarutbildning.

– Jag tycker att det fungerar alldeles utmärkt. Det är ett kul jobb och jag har haft det under en lång tid, säger Gerd Tinglöf.

Kan du se någon nackdel med att du inte är läkare?

– Nej, det kan jag inte. Medicinsk kompetens på hög nivå innebär inte alltid att du är en bra ledare. Bra ledarskap behövs för att föra verksamheterna framåt, säger Gerd Tinglöf.

På Läkarförbundet står man fast vid målsättningen att chefer i vården ska ha läkarutbildning.

Brist på allmänläkare
Att färre läkare blir chefer på vårdcentraler beror framför allt på att allmänläkarna är för få, säger ordförande Eva Nilsson-Bågenholm, som därför vill ha mer pengar till sjukvården.

– Det behövs en satsning på primärvården i Sverige. Vi måste bygga ut den så att det finns tillräckligt med allmänläkare. Det behövs också en satsning på chefsutbildning för läkare, så att de får förutsättningar för att kunna vara chef och inte förutsättas vara läkare med patientkontakt i alltför hög grad, säger Eva Nilsson-Bågenholm.

På Segeltorps vårdcentral arbetar sjuksköterskan Gerd Tinglöf heltid som verksamhetschef. Hon har en tvåårig ledarskapsutbildning. När hon behöver hjälp i medicinska frågor kan hon samarbeta med läkarna.

– Jag tycker att det är spännande att arbeta tillsammans med läkarna på Segeltorps vårdcentral. Jag tror att vi tillsammans med olika kompetenser kan bedriva en väldigt bra sjukvård för patienten, säger Gerd Tinglöf, verksamhetschef på Segeltorps vårdcentral.

Men läkarförbundet håller fast vid kravet att läkarna ska vara chefer?

– Jag tycker att det är ett gammalmodigt sätt att se på ledarskap, säger Gerd Tinglöf.

Andreas Hedberg
andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".