Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan 5 november 2005

Publicerat lördag 5 november 2005 kl 11.44

Bloggkrönikan den 5 november tar upp förortsupploppen i Frankrike och bloggstafetten om socialdemokraternas paroll ”Alla ska med”.

Under en rad nätter i den gångna veckan har det varit upplopp i flera av Paris nedslitna förorter och i en rad andra städer.

Nyheterna om de franska upploppen skrämmer Europa, skriver Wilhelm Svensson på sin blogg.

”Vad är det som gör att ungdomarna i Frankrikes fattiga områden sticker bilar och soptunnor i brand och får Frankrikes inrikesminister Nicolas Sarkozy att utlysa ett krig mot sina egna ungdomar.
Är det kanske så att upploppen i de fattiga franska förorterna skall betraktas som terrorism? Sedan den 11/9 har land efter land skärpt sin lagstiftning runt terrorism. Ingen verkar ha tänkt att det faktiskt kan betyda att vi åter får uppleva ett Ådalen, där folkets vapen vänds mot dem själva.

Hur skulle det se ut om liknande upplopp skulle drabba Sverige? Skulle de föreslagna skärpta terroristlagarna kunna sätta stopp för dem? Skulle lagring av alla svenskars mailkommunikation och telefonsamtal kunna sätta stopp för liknande kravaller? Knappast! Skulle den ökade mängden övervakningskameror kunna stoppa ungdomarna i de fattiga förorterna att kasta sten mot polisen eller tända eld på matvarubutiker. Inte troligt!
Precis som upploppen i Frankrike så löser vi inte problem i lagboken. Vi löser dem genom dialog och förståelse - innan det händer!”

Nicklas Eriksson skriver om de franska upploppen på LO:s ungblogg: 

”Jag försvarar inte upploppen, men jag förstår att det inträffar. Förortsungdom med invandrarbakgrund blir marginaliserade och underklassade på förhand… Frankrikes regering kan inte ha undgått att ha sett tecknen.

I Sverige tror jag att vi står rätt långt ifrån en liknande situation, för vi har trots allt en annorlunda social situation än vad Frankrike har. Dock är det på sin plats att höja ett varningens finger; vi har alla förutsättningarna! Att se till att folk från förorten också får vita jobb måste bli regeringens viktigaste uppgift! Därigenom skapas en samhörighet med samhället och man bekämpar alienation och segregering. 

Jag vill inte att mitt Angered ska stå i lågor!”

Den socialdemokratiska partikongressen gav under veckan upphov till ett väldigt bloggande både av kongressdeltagare och kongressjournalister om vad som hände såväl framför som bakom kulisserna. Bloggkrönikan uppmärksammar dock en annan kreativ explosion på bloggosfären och som visserligen har att göra med s-kongressen även om den i grunden är kritisk. Fenomenet var en sorts bloggstafett där bloggare utmanade varandra i att komma med kritiska variationer på socialdemokraternas slogan: ”Alla ska med. Så enkelt är det”. 

Utmaningen utgick från Mathias Sundin på bloggen I Chydenius fotspår och så här lyder hans egen variant: 

”Vi vet bättre än du. Så enkelt är det.
Alla ska rösta på oss. Så enkelt är det.
Alla lettiska arbetare ska ut. Så enkelt är det.
Alla gömda flyktingar ska ut. Så enkelt är det.”

Hos Ulrika Ingemarsdotter med bloggen Synvinkel låter parollerna så här:

”Hellre en herrgård i Flen än en trea i Fittja. Så enkelt är det.
Tro inte att du är något. Så enkelt är det.
Egenföretagare: glöm inte att anställa personal. Så enkelt är det.
Trängselavgifterna är jättebra tycker Göran. Så enkelt är det.”

Till sist Monika Rolfner med bloggen Mitt Aktuellt.
”Ingen får vara bättre än nån annan, särskilt inte i skolan. Så enkelt är det.
Egenföretagare är skattefuskare. Så enkelt är det.
Göran bestämmer. Så enkelt är det.
Vuxendagis på AMS ger bättre siffror. Så enkelt är det.
Kreativitet är att skapa nya myndigheter. Så enkelt är det.
Ingen ska behöva utföra underbetalda skitjobb. Utom i offentliga sektorn. Så enkelt är det.
Är det inte en socialdemokratisk svensk idé är det ingen idé. Så enkelt är det.
Bidragstagare röstar på oss. Bidrag till alla. Så enkelt är det.”

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Wilhelm Svensson: http://www.wille.nu/
Nicklas Eriksson: http://blogg.lo.se/b2e/blogs/
Mathias Sundin: http://www.mathiassundin.se/
Ulrika Ingemarsdotter: http://ingemarsdotter.blogspot.com/ 
Monika Rolfner: http://rolfner.se/blog/

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".