Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få oljeraffinaderier ger orolig marknad

Publicerat lördag 5 november 2005 kl 15.40

Världens oljeraffinaderier har svårt att täcka efterfrågan på bensin. Bristen på kapacitet väntas bli en av de stora flaskhalsarna på oljemarknaden framöver. Det komplicerade amerikanska rättssystemet gör att oljebolagen inte vågar bygga nytt i det viktiga raffineringslandet USA.

– Det har inte byggts ett raffinaderi i USA på 30 år. George Bush har erbjudit oljebolagen mark på gamla militäranläggningar och han försöker hitta sätt att stimulera, men jag tror inte hans vädjanden räcker, säger Göran Lindblå som är styrelseordförande i OKQ8 i Sverige.

– Den amerikanska advokatkåren förhindrar nyetableringar i USA, eftersom du riskerar att få dem efter dig om du spiller ut en kaffekopp olja. 

Är det ren underlåtenhet av bolagen att inte investera?

– De vågar inte eftersom de inte kan göra en kalkyl, säger Lindblå.

Att kapaciteten är maximalt utnyttjad i alla led i världens oljeproduktion gör marknaden orolig och bidrar till de höga oljepriserna runt 60 dollar fatet.

Analytikerna räknar med att raffinaderikapaciteten blir en av de stora flaskhalsarna framöver.

Enligt oljebolaget Statoil är det förutom rädslan för rättsliga processer också många år med dålig lönsamhet i raffinaderierna under en trettioårsperiod, som gör att bolagen inte vågar göra de långsiktiga investeringar som krävs.

Tor Kartevold, Statolis oljeprisexpert på huvudkontoret i Norge, säger att det vanliga är två år med bra lönsamhet och sedan upp till åtta år med dålig. Det sitter i bakhuvudet, säger han.

– Det centrala är förväntningarna om framtiden. Bilden sitter i bakhuvudet på cheferna i raffineringsindustrin, säger Tor Kartevold, oljeprisexpert på Statoil.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Christer Hillbom
christer.Hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".