Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tuffare vårdgarantier utomlands

Publicerat lördag 5 november 2005 kl 16.19

Vårdgarantin som utlovar behandling inom tre månader blir en revolution för den svenska sjukvårdsorganisationen vittnar både läkare och administratörer om. En del andra länder har tuffare krav på vårdgivarna som i Sverige har vant sig vid att ha köer.

– Alla har vant sig vid att ha köer och haft nytta av det men alla inser nu att det är ett gammalmodigt system som inte fungerar längre, säger Johan Calltorp, projektledare för det svenska vårdgarantiprojektet.

Han kallar vårdgarantin något av en kulturrevolution för vården, där ledorden är mobilisering, effektivisering och moderna och snabbare processer i operationsrummen.

Föredrar hemmasjukhus
Så de närmaste månaderna har sjukvården mycket att leva upp till. Fast det blir ändå en mjukstart för svenska patienter har hittills inte visat något större intresse för att resa runt och vårdturista i landet.

– Erfarenheten är ju att man vill ha vården vid hemmasjukhuset om man får veta när man ska få behandling. Många väljer att vänta ytterligare någon månad jämfört med att åka iväg till ett annat sjukhus, men det principiellt viktiga är ju att få det erbjudandet och den rätten. Dessutom snabbar det upp processen att åstadkomma behandling hemmavid, säger Johan Calltorp.

– Vi vet att den stora mängden patienter är ganska gamla och ganska sjuka och har svårt att resa.

Högre engelska ambitioner
En internationell jämförelse visar att Sveriges vårdgarantiprojekt har likheter med det norska, finska, kanadensiska och nya zeeländska. Men i England är ambitionen högre. Där är målet max 18 veckors väntan från första läkarbesöket till behandlingen, jämfört med Sveriges 24 veckor, och själva premiärministern kontrollerar systemet, säger Johan Calltorp.

– England har en väldig satsning och ambition och det är väldigt styrt av de högsta instanserna. Blair sägs själv vara väldigt engagerad och ta emot rapporter varje vecka om kösituationen. Cheferna i den engelska sjukvården hålls också ansvariga för att just deras sjukhus klarar det här målet.

Vad händer med svenska sjukhuschefer om de inte klarar vårdgarantin?

– Nu har ju politikerna satt ett väldigt klart tryck och det är ett nyttigt tryck i vårt sjukvårdssystem så det är ju väldigt mycket mera allvar, säger Johan Calltorp.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".