Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

V-ledningen antog omstridd valplattform

Publicerat söndag 6 november 2005 kl 08.30

Uppdaterad 14:55
Vänsterpartiets partistyrelse beslutade på söndagen att inte ändra de kritiserade formuleringarna i partiets valmanifest om 200 000 nya jobb i offentlig sektor och förstatligande av företag. I valmanifestet krävs också att överskottsmålet i de offentliga finanserna ska tas bort och att Sverige ska ta hem alla soldater från Afghanistan.

– Vad som händer på partikongressen återstår att se men det här kommer att vara partistyrelsens förslag. Vi har gjort en del ändringar i förslaget men huvudlinjen ligger fast och det har vi sett ett stöd för i motionerna, säger Mats Einarsson som är ledamot av vänsterpartiets verkställande utskott.

”Ingen konstig siffra”
Under hösten har vänsterpartiet fått kritik för sin valplattform, men senare under söndagen kommer alltså partistyrelsen att klubba de kontroversiella formuleringarna.

Det betyder att partiet ska gå till val nästa år på att 200 000 nya jobb i offentlig sektor ska fram.

Det är ingen konstig siffra med tanke på hur många jobb i offentlig sektor som försvunnit anser Mats Einarsson.

Förstatligande
En annan formulering som fått kritik handlar om förstatligande av företag. Här skriver partiet att man vill att ”samhället återtar och återreglerar det som ska ägas och drivas gemensamt”.

Mats Einarsson förklarar formuleringen så här:

– Det handlar inte om återtagande av företag i betydelsen nationalisering utan det handlar snarare om att det som nu upphandlas på entreprenad av offentlig sektor kan kanske tas tillbaka i egen regi och det är ju flera kommuner och landsting som har börjat fundera på detta.

Vad menar du då?

– Ja, det kan ju gälla kollektivtrafik till exempel. Det är ju inte alls självklart att man ska upphandla det på marknaden från privata företag. Det har ju visat sig vara komplicerat och problematiskt ibland.

”Modernt förslag”
Valplattformen innehåller ingen lista på företag som ska avprivatiseras, men Mats Einarsson vill att infrastruktur, utbildning och hälso- och sjukvård ska ägas av samhället. Bland annat vill vänsterpartiet återreglera SJ.

– Vi måste försöka få tillbaka SJ och SJ:s verksamhet i gemensam ägo och styrning. Den uppdelning som nu är på privata och statliga företag och olika statliga företag har lett till stora problem vad gäller samordning och här måste man göra någonting.

Att förslaget skulle innebära en återgång till svunna tider avvisar Einarsson. Det är ett modernt förslag säger han.

– Det är inte på något sätt någon gammaldags politik. Snarare ser vi ju nu på många håll en omsvängning från avregleringar och privatiseringar och människor börjar inse att det var nog inte så klokt det där. Då måste frågan ställas på dagordningen: Hur kan vi återta det som vi tycker ska styras gemensamt och demokratiskt, säger vänsterpartiets Mats Einarsson.

Edvard Unsgaard 
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".