Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skatteverket nyanställer i kamp mot fusk

Publicerat måndag 7 november 2005 kl 05.00

Skatteverket ska nyanställa drygt 400 personer för att bekämpa ekonomisk brottslighet och bidragsfusk. Byggbranschen och restauranger ska specialgranskas liksom transaktioner med utlandet och handel med pengar mellan länder.

Skatteverket får ett budgettillskott på 225 miljoner kronor som ska gå till 420 nya tjänster över hela landet.

I vissa regioner, som i Gävleborg-Dalarna, innebär satsningen i praktiken en fördubbling av dagens resurser i kampen mot ekonomisk brottslighet.

– Det är framför allt inom byggbranschen, restauranger och övriga kontantbranscher vi kommer att jobba, säger Günter Björklund på Skatteverket.

Hur kommer det att gå till?

– Vi kommer att frigöra erfarna granskare och revisorer för att koncentrera sig på de här områdena. De nyanställda kommer att ta över de enklare arbetsuppgifterna, säger han.

Svinnet 100 miljarder 
Skatteverket räknar med att skattesvinnet är 100 miljarder kronor varje år, pengar som Skatteverket aldrig får in.

Oredovisade inkomster och svartjobb står för ungefär hälften och de internationella transaktionerna, som valutaväxling, för ungefär 20 miljarder.

När det gäller folkbokföring och bidragsfusk, som nu också ska granskas, finns det inga siffror.

Unga akademiker
I regeringens senaste budget fick Skatteverket 225 miljoner kronor extra, som ska användas till 420 nyanställningar av unga akademiker på regionkontoren runt om i landet redan från årsskiftet.

– Insatserna kommer att märkas på ett helt annat sätt, men framför allt säkrar vi insatserna på längre sikt genom att vi får in nya medarbetare i ett tidigt skede så att vi kan göra en kompetensväxling.

På Günter Björklunds arbetsplats på Skatteverkets regionkontor för Gävleborg och Dalarna innebär satsningen i praktiken 15 till 20 nyanställningar, en fördubbling av dagens resurser vad det gäller ekonomisk brottslighet.

Även om det inte går att säga hur stora summor som Skatteverket kommer att få in med den här satsningen, tror man att det handlar om mycket pengar.

– Vi vet från tidigare insatser att det handlar om hundratals miljoner. Det resulterar också i många fängelsestraff, säger Günter Björklund på Skatteverket.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
Jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".