Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Låg ränta sänker kronan

Publicerat måndag 7 november 2005 kl 08.40

Den svenska kronan har försvagats kraftigt den senaste tiden, och både mot euron och dollarn är kronan svagare än på flera år. Det betyder dyrare utlandsresor för hushållen men exportindustrin drar nytta av den billigare kronan.

Orsaken till den svaga kronan är den svenska lågräntan, säger chefsanalytikern på banken SEB, Robert Bergqvist.

– Den främsta förklaringen är att Riksbanken nu håller en av världens lägsta styrräntor på 1,5 procent. Samtidigt ser vi att räntorna stiger i omvärlden och då minskar attraktionskraften i att placera pengar i Sverige.

De svenska företagens betydelse?

– Svenska företag tenderar att behålla sina valutaöverskott i utlandet. Det hänger samman med räntedifferensen. Har man fått exportvaluta i dollar får man fyra procent i styrränta. Växlar man om och placerar i Sverige får man 1,5 procent.

Då är valet inte så svårt?

– Då är valet inte så svårt. Då är det bättre att man ligger kvar med sina dollartillgångar och inväntar att den svenska räntan kommer att höjas framöver, säger Robert Bergqvist.

Det är fyra år sedan kronan var lika lite värd mot euron. När euron infördes som elektronisk valuta den 1 januari 1999 sattes värdet till 9 kronor och 48 öre, om det nu är någon som minns det.

Berg- och dalbana
Under 1999 föll kursen från 9,48 till 8,80 och 2000 verkar ha varit ett riktigt bottenår för euron som vara nere i 8,25 och vände. Sedan gick det raskt upp för euron och ner för kronan och euron var uppe i nästan 10 kronor 2001.

De senaste åren har euron pendlat kring 9 kronor och 25 öre. Dagens kurs på 9,60 får man gå tillbaka till 2001 för att kunna jämföra med. I september 2001 kostade en euro 9,72.

Också mot dollarn har kronan åkt bergochdalbana. Dollarn stod på topp 2001, då den nästan nådde 11 kronor, eller mer exakt 10,87 i juni 2001.

Därefter har kronan stärkts mot dollarn och vändpunkten skedde vid senaste årsskiftet, då dollarn började klättra uppåt igen. För ett år sedan, i december 2004, kostade en dollar 6,62. Dagens kurs på över 8 kronor hittar man i mitten av 2003 senast.

Osäkert för hushållen
Företagen med exportverksamhet försöker säkra valutan för att kunna förutsäga både inkomster och utgifter. Hushållen som inte kan valutsäkra får leva med osäkerheten. Den planerade utlandsresan kan bli mycket dyrare.

Och de tusentals svenskar som nu börjar resa till London för att julshoppa kommer att få smärre chock, för pundet ligger på svidande höga 14 kronor och 20 öre, och räkna med ett par tioöringar till i påslag på växlingskontoret.

– Vi får vänta tills Riksbanken mer tydligt börjar signalera att man ska höja räntan och jag tror att någon gång under första kvartalet kommer Riksbanken att agera och till dess är risken stor att vi får se en fortsatt svag krona, säger Robert Bergqvist på SEB.

Under måndagsmorgonen kostade en euro 9,61 och en dollar 8,15.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".