Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Universitet anmäls för diskriminering

Publicerat måndag 7 november 2005 kl 12.07

Tre kvinnliga studenter kräver 120 000 kronor var i skadestånd av universiteten i Örebro och Karlstad. De anser att de har blivit diskriminerade när universiteten kvoterade in män på utbildningar kvinnorna sökt, trots att kvinnorna hade bättre betyg.

– Alla människor har rätt till en lika behandling och ingen ska behöva acceptera att bli bortsorterad på grund av sitt kön. I båda fallen i Örebro och Karlstad har man helt enkelt sorterat bort bättre meriterade kvinnor till förmån till sämre meriterade män i syfte att öka andelen män på programmen.

– Det är både omoraliskt och kränkande för de personer som drabbas och dessutom är det olagligt, säger Gunnar Strömmer vid Centrum för rättvisa och studenternas juridiska ombud.

Ingen kom in
En av de kvinnliga studenterna hade sökt till sjuksköterskeutbildningen i Karlstad och två andra sökte till hälsoutvecklarutbildningen i Örebro. Men ingen av dem kom in trots att de hade bättre betyg än flera av de manliga studenter som universiteten tog in i stället.

Universiteten kvoterade in männen med hänvisning till reglerna om alternativt urval. Där står att universiteten får ta hänsyn till annat än betyg om det finns andra sakliga omständigheter.

Förra året kvoterades sammanlagt 92 män in- på grund av kön, enligt en rapport från Högskoleverket.

Hovrätten ska pröva lagligheten
Hovrätten ska snart pröva om det är lagligt med en etnisk kvotering, med det alternativa urvalet som grund. Och regeringen har föreslagit att lagen ska bli tydligare, att platser på en högskoleutbildning inte får reserveras för sökande från en viss grupp.

Enligt lagen om likabehandling av studenter är det förbjudet att diskriminera på grund av kön bland annat vid antagning till högskolan.

Rektorn vid Örebro universitet, Janerik Gidlund, tycker att man har ökat jämställdheten och tänker inte betala. Det finns en motsättning mellan alternativt urval och diskrimineringslagen, anser han.

”Många känner olust”
– Många inom högskolan har känt olust inför den oklarhet som kan finnas när två lagstiftningar på det här sättet kolliderar med varandra.

Men är det inte bättre att ni betalar så slipper ni den juridiska prövningen med allt vad det innebär?

– Jag tror att det är värdefullt för oss att få den här juridiska prövningen, säger Janerik Gidlund.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".