Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny vändning i muträttegång

Publicerat måndag 7 november 2005 kl 12.18
Klicka för att se hur rättegången går till.

Uppdaterad 17:40
På måndagen inleddes rättegången i Systembolagsmålet i Stockholms tingsrätt. En rad före detta butikschefer vid Systembolaget är misstänkta för att ha tagit emot mutor av flera leverantörsföretag.

Vice överåklagare Björn Blomqvist beskrev i rätten en bransch som länge varit korrumperad.

– Det handlar om mutor och bestickning. Det är ett brott som inte förekommer i vardagslag i Sverige. Jag vill lägga en bas för att man ska kunna se när bevisningen passar in och täcker de rekvisit som finns, säger han.

Alla nekar utom tre
Den första av totalt sex processer i Systembolagsmålet inleddes på måndagen i Stockholms tingsrätt. Vinleverantören Vin-Trägårdh står i centrum. Företaget har enligt åklagaren betalat ut 900 000 kronor i syfte att få systembolagets butikschefer att favorisera Vin-Trägårdhs produkter.

Åklagare Björn Blomqvist hänvisade bland annat till ett brev från Vin-Trädgårdh till butikscheferna. Brevet börjar ”Hej, nu var det dags igen” och slutar ”Nu kör vi så det ryker”.

Brevet skulle enligt åklagaren få butikerna att gynna just Vin-Trädgårdhs produkter på ett otillåtet sätt.

”Brevet säger mycket”
– Det här brevet säger väldigt mycket. Det säger att det är ett upprepat erbjudande, att det var dags igen. Den här gången har man valt ut nio produkter som gäller för en viss tid, man ger poängsystem, två eller åtta poäng, som vanligt, vilket innebär att detta inte är första gången man skriver till de här personerna.

– ”Ni gör allt ni kan för dessa produkter”. Det är uppenbart att här ska någonting ske med just de här produkterna som Vin-Trädgårdh har och ingenting annat. Orden ”Nu kör vi så det ryker” är väl en typisk säljuppmaning, kan jag tänka mig, sa åklagaren.

Av de 18 före detta butikschefer som står åtalade nekar alla utom tre till anklagelserna.

Monopolet har betydelse
Åklagaren Björn Blomqvist betonade betydelsen av Systembolagets monopolsituation och beskrev företagets organisations och hur inköp går till.

– Vad som händer bakom butikens fasad känner de flesta inte till, säger han.

Dagens rättegång hann bara börja innan planeringen fick göras om. Orsaken är att en av de huvudåtalade, den före detta vd:n för Vin-Trägårdh inte dök upp. Enligt hans försvarare är han för sjuk för att kunna närvara.

Åtalet mot förre vd:n dröjer
Rätten beslutade därför att åtalet mot den före detta vd:n inte kan prövas. Inte heller åtalet mot företaget Vin-Trägårdh prövas.

Däremot fortsätter målet som planerat när det gäller de 18 butikscheferna samt Vin-Trägårdhs vice vd och en av företagets assistenter.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".