Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Toppmöte om frihandel slutade i oenighet

Publicerat måndag 7 november 2005 kl 12.34

Det panamerikanska toppmötet i Mar del Plata i Argentina som avslutades i helgen visade att den latinamerikanska kontinenten är på väg att delas både politiskt och ekonomiskt.

Det har gått bra för Latinamerika det senaste året. En genomsnittlig tillväxt på fem procent är den största tillväxten på 25 år.

Men tillväxten är skör och inte baserad på ökad konkurrenskraft, utan på externa faktorer, billiga krediter och höga råvarupriser och inte minst Kinas stora efterfrågan på råvaror och jordbruksprodukter.

Fler arbetstillfällen
De sociala problemen i Latinamerika har inte lösts, utan snarare fördjupats.

Toppmötet i den argentinska badorten Mar del Plata skulle just handla om det: om strategier för att skapa fler arbetstillfällen.

Men istället kom mötet att på mer än ett sätt likna ett slagfält.

För och emot frihandel
På ena sidan förespråkarna för ett panamerikanskt frihandelsområde, den idé som föddes ur det första panamerikanska toppmötet för tio år sedan. På den andra motståndarna.

Förespråkarna var flest.

Men motståndarna, framför allt Argentina, Brasilien och Venezuela väger tungt på den södra delen av kontinenten.

Motsättningarna fortsätter
Och motsättningarna i Mar del Plata kommer säkert att fortsätta. Inte minst kommer de att märkas i det dussintal viktiga val som ska hållas i Latinamerika det närmaste året och som förmodligen leder till att motståndarsidan stärker sina positioner ytterligare.

Men motståndarna är långtifrån någon homogen samling.

Jordbruksländerna Argentina och Brasilien behöver få bättre tillgång till marknaden i USA och kräver därför att Vita huset ska upphäva sina jordbrukssubsidier.

Chavez kritiserar USA
Med Venezuela är det annorlunda. Venezuela lever av sin oljeexport och påverkas egentligen inte av ett eventuellt frihandelsavtal.

Men det är just Venezuelas president Hugo Chavez som har gett motståndet ett politiskt och ideologiskt innehåll, framför allt som kritik av USA, men också i sina tal om en socialism för den 21:a århundradet.

Så om inte USA ändrar sin jordbrukspolitik, är det inte alls omöjligt att Latinamerika inom kort kommer att formeras i två tydliga block; ett som har etablerat ett frihandelsområde med USA och Kanada och ett annat som närs av den gamla drömmen om en latinamerikansk socialism, den här gången inte i Che Guevaras skepnad, utan baserad på venezulansk olja.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".