Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Dags att diskutera kollektivavtalen"

Publicerat tisdag 8 november 2005 kl 05.00

Fackförbundet Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman vill diskutera en förändring av kollektivavtalssystemet i Sverige inför hotet att den svenska modellen skulle underkännas av EU. Det är dags att undersöka alternativ, säger Tiderman i senaste numret av LO-tidningen.

I samband med Vaxholmskonflikten har den svenska modellen med kraft försvarats av regeringen och stora delar av fackföreningsrörelsen. Men Anders Tiderman vill diskutera alternativ.

– Vi kommer att befinna oss i ett vakuum i ett antal år framåt i avvaktan på EU-domstolen och vad den säger i Vaxholmsfrågan. Då är det viktigt att vi också konstruktivt använder den tiden för att studera och diskutera alternativa system. Det är bättre att vara förutseende än att tvingas göra saker direkt under galgen

Avtal som lag
Det Anders Tiderman vill börja diskutera är så kallade allmängiltigförklarade kollektivavtal som finns i flera EU-länder, till exempel Finland.

Hur de fungerar i detalj varierar men principen är att ett specifikt avtal mellan arbetsgivare och fack upphöjs till lag och det avtalets löner och övriga villkor ska sedan gälla för alla andra arbetsplatser inom den aktuella branschen.

Att det i Sverige varken finns den här typen av kollektivavtal eller lagstadgade minimilöner ansåg det lettiska bolaget i Vaxholm strida mot EU:s regelverk.

”Försvara systemet”
Vaxholmsfallet behandlas just nu av EU:s domstol och arbetslivsminister Hans Karlsson kan inte tänka sig annat än att den svenska kollektivavtalsmodellen ryms inom EU:s lagar och säger till Ekot att han inte vill delta i någon diskussion om att införa andra modeller.

LO:s avtalssekreterare Erland Olausson tror också på framgång i domstolen och tvekar inför Metall-kollegans uppmaning att utreda lagfästa kollektivavtal.

– Det är viktigt att man inte ger en bild av att det slaget är förlorat. Om man sedan vill undersöka vad det skulle få för effekter och vad det skulle innebära att gå över till ett sådant system det har jag inget emot, bara man inte ger sig utan att ens ha försökt försvara det system som vi har.

”Ingen större skillnad”
Anders Tiderman i Metall vill också helst behålla den svenska modellen där arbetsgivare och fack sluter avtal helt utan inblandning av staten men han tror inte att det skulle innebära någon större skillnad, i varje fall inte inom Metalls område, om man införde allmängiltigförklarade kollektivavtal.

– Jag tror inte att det skulle vara så stor skillnad. Vi har ändå grunden kvar i form av kollektivavtal som träffas mellan fria parter, säger Anders Tiderman.

Men han medger att det kan innebära en liten risk för passivisering av facket och minskat antal medlemmar när man inte längre skulle behöva försöka teckna kollektivavtal med varje arbetsgivare. Erland Olausson, LO:s avtalssekreterare bedömer den risken som stor.

– Jag tror att det är oerhört viktigt med fackliga aktiviteter ute på arbetsplatserna både för att skapa avtal och se till att de följs. Den här lokala fackliga aktiviteten är själva kärnan i vårt system och den behöver man slå vakt om.

– Jag tror att det blir mycket svårare att göra i ett system med allmängiltiga avtal och det visar också erfarenheterna från andra länder som har sådana avtal, säger Erland Olausson, LO:s avtalssekreterare.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".