Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskad sextrakassering inom försvaret

Publicerat måndag 7 november 2005 kl 18.11

Sexuella trakasserier mot kvinnliga officerare inom försvaret fortsätter att minska. Det visar en undersökning som Försvarshögskolan gjort på uppdrag av Försvarsmakten.

Bland kvinnliga värnpliktiga och civilanställda ligger däremot nivåerna kvar på oförändrade nivåer jämfört med förra mätningen för tre år sedan.

– Kvinnliga värnpliktiga är en relativt svag grupp. De måste ha mycket stöd av sin omgivning, sina chefer och sina instruktörer, vilket jag i och för sig kan säga att jag tycker att de har. Men det måste kunna utvecklas ännu mer. Den kvinnliga officeren kan agera utifrån sin grad och sin fomella maktbas och den auktoritet som hon har i sin yrkesroll, men en kvinnlig värnpliktig har inte den basen att agera utifrån, säger Anders Berggren som är ansvarig för studien.

Situationen har stadigt förbättrats
I undersökningen ingår alla kvinnliga officerare och värnpliktiga, liksom en del av de civilanställda. I den första undersökningen som genomfördes 1999 uppgav mer än hälften av de kvinnliga officerarna att de utsatts för sexuella trakasserier.

Efter flera utbildningssatsningar, jämställdhetsprogram och åtgärdsplaner ute på förbanden har situtationen stadigt förbättrats och i den senaste undersökningen är siffran nu nere i 36 procent. Men när det gäller kvinnliga värnpliktiga och civilanställda har nedgången därmot stannat av.

Anmäler inte längre
Liksom vid den förra mätningen 2002 uppger 36 respektive 13 procent att de blivit sexuellt trakasserade. En förklaring kan vara att kvinnorna i de två grupperna inte längre anmäler om de känner sig traksserade. Frågan är vad Försvarsmakten gör för för att trakasserierna ska minska även i de grupperna.

– Från central nivå kan jag inte se att vi kan hitta på någonting nytt nu. Alla planer och policies finns redan. Nu måste det få genomslag i organisationen så vi går från ord till handling på alla nivåer, säger Bengt Axelsson som är brigadgeneral och utbildningsinspektör.

Katarina Schultz
katarina.schultz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".