Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler apatiska barn i Stockholm

Publicerat tisdag 8 november 2005 kl 03.00
Antalet apatiska barn ökar.

Före 2002 fanns bara enstaka fall av asylsökande, apatiska barn i Sverige. Sedan dess har antalet ökat för varje år, och en kartläggning som presenterades i våras visade att drygt 400 apatiska barn fått vård sedan 2003.

Vad som hänt sedan den kartläggningen gjordes är oklart, men i Stockholms län har ökningen fortsatt. I våras fanns där omkring 50 barn med olika grader av uppgivenhetssymptom, nu är de drygt 70.

– Det är olika grader av tillståndet. Men det de har gemensamt är att de har börjat uppvisa de här symptomen eller har börjat få funktionsbortfall. Det kan vara alltifrån att det är barn som äter och dricker själva men där det är föräldrarna som får hjälpa dem att få de dagliga rutinerna att fungera till barn som sondmatas och som ligger ner i sina sängar eller sitter i sina rullstolar, säger Lotta Wiberg, chef för flyktingenheten inom barnpsykiatrin i Stockholms landsting.

Flytt kan vara en orsak
Före 2002 fanns bara enstaka fall av asylsökande barn med uppgivenhetssymptom, apatiska barn, i Sverige. Sedan dess har antalet ökat för varje år som gått ,och en kartläggning som presenterades i våras visade att drygt 400 apatiska barn fått vård sedan 2003.

Vad som hänt sedan den kartläggningen gjordes är oklart, men i Stockholms län har ökningen fortsatt. I våras fanns där omkring 50 barn med olika grader av uppgivenhetssymptom, nu är de drygt 70.

En anledning till ökningen kan vara att en del svårt sjuka barn och deras familjer flyttat till Stockholmsområdet från övriga delar av landet, men det är inte hela förklaringen.

– Vi ser också barn som kommit ganska nyligen till Sverige och som har insjuknat så fort de kommit hit, säger Lotta Wiberg.

Hur situationen ser ut i övriga landet är osäkert. På många håll finns inga sammanställningar över antalet barn med uppgivenhetssymptom.

I Göteborg minskar antalet
Men i Göteborg har antalet barn med uppgivenhetssymptom minskat det senaste halvåret. Om det beror på att de tidigare sjuka barnen blivit friska, fått uppehållstillstånd eller avvisats är oklart.

De drygt 70 sjuka barnen i Stockholms län har olika svåra uppgivenhetssymptom och för att de ska bli friska säger Lotta Wiberg att det bland annat är viktigt att stötta föräldrarna.

– Det vi ser att den här behandlingen kan göra är framförallt att stärka föräldrarna, att dämpa deras ångestnivå, att få dem att känna att de är experter på sina egna barn och vi tror också att vi på det här sättet skapar gynnsamma förutsättningar för en rehabilitering för barnen. Vi har sett att rehabiliteringsperioden är ganska lång, säger Lotta Wiberg, chef för flyktingenheten inom barnpsykiatrin i Stockholms landsting.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".