Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen får bottenbetyg

Publicerat tisdag 8 november 2005 kl 16.27
Polisen får bottenbetyg.

Brottsoffren i Sverige ger polisen bottenbetyg och inte sedan mätningarna startade 1989 har polisen haft så lågt betyg hos brottsoffren som i år, visar siffror från Svenskt kvalitetsindex.

Siffrorna kommer från Svenskt kvalitetsindex årliga undersökning som letts av professor Jan Eklöf vid Handelshögskolan i Stockholm.

– Om polisen vill lyssna på dem man är till för bör man ta till sig den här typen av information och fundera på om man ska prioritera om resurserna. Kanske informera brottsoffren om att det är andra typer av lösningar som är viktiga att göra och inte just att utreda brott som är väldigt svåra att klara av, säger han

Vart tredje brott klaras upp
I fjol gjordes 1,2 miljoner polisanmälningar och av de brotten uppklarades 30 procent. Det betyder att 375 000 av 1,2 miljoner brott klarades upp, enligt Brottsförebyggande rådet.

Det var för 16 år sedan som Svenskt kvalitetsindex började sina undersökningar och i år intervjuades 500 brottsoffer om förtroendet för polisen och det är alltså mycket lågt enligt undersökningen.

”Vi måste bli bättre”
– Vi måste blir bättre på att hantera vardagsbrotten och vi måste också bli bättre på att informera målsägande brottsoffer om vilka förutsättningar polisen har att utreda deras brott.

– Att utreda en cykelstöld är praktiskt taget omöjligt på det sätt som många kanske skulle önska. Medan beträffande andra brott kan vi gör amycket mer, säger rikspolischefen Stefan Strömberg.

De vanligaste brotten som polisanmäls är skadegörelse, stölder ur bilar, misshandel och snatterier.

Enligt Stefan Strömberg, har Rikspolisstyrelsen beslutat om att särskilt försöka komma tillrätta med vanliga brott.

– Vi ska bli bättre på att utreda brotten, vi ska bli snabbare och dessutom ska vi arbeta på ett bättre sätt när det gäller brottsförebyggande insatser när det gäller vardagsbrott, säger han.

Tandvården får bäst betyg
På en skala mellan 1 och 100 får polisen betyget 49,4.

Tandvården är den samhällsservice som får bäst betyg i undersökningen, den privata får 78,8 och folktandvården 70,7. De tillfrågade är nöjda med både bemötandet och själva behandlingen.

Öppen sjukvård, utbildningssektorn, tandvård, äldreomsorg, polis och skatteväsende har underökts. Totalt har 3 500 personer som har haft erfarenhet av eller kontakt med verksamheterna intervjuats.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".