Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Våldtäktsdom mot barn prövas av HD

Publicerat tisdag 8 november 2005 kl 16.49

Högsta domstolen beslutade på tisdagen att ta upp ett fall som gäller våldtäkt mot barn och som omfattas av den nya sexualbrottslagen. Fallet handlar om en 25-årig man som haft ett sexuellt förhållande med en 13-årig flicka.

Den nya sexualbrottslagen säger att den som har samlag med ett barn under 15 år som regel ska dömas för våldtäkt.

Men i fallet med den 25-årige mannen och den 13-åriga flickan från Västsverige, valde såväl tingsrätten som hovrätten att istället döma för det lindrigare brottet sexuellt utnyttjande av barn.

Tog hänsyn till frivillighet
Domstolarna tog hänsyn till att samlaget varit frivilligt och att flickan kort därefter fyllde 14 år. Men målet överklagades till Högsta domstolen bland annat av Riksåklagaren där Stefan Johansson är byråchef

– Vi menar att detta är ett samlag som ska betecknas som våldtäkt mot barn. Det är om det finns särskilda omständigheter som man i stället kan bedöma den här gärningen som sexuellt utnyttjande av barn och då bestämma påföljden till minst sex månader, säger han.

Också 25-åringen överklagade till Högsta domstolen genom sin advokat Göran Persson.

”Hoppas att domen fastställs”
– Min förhoppning är att Högsta domstolen fastställer tingsrättens och hovrättens dom i ansvarsfrågan, det vill säga dömer honom till sexuellt utnyttjande som han har medgivit. Och att HD dessutom lindrar påföljden till att bli en icke frihetsberövande påföljd med eventuell förstärkning av samhällstjänst.

Att Högsta domstolen nu prövar fallet innebär att vi snart får ett prejudikat som visar hur domstolar ska se på den nya sexualbrottslagens paragrafer om sexuellt umgänge med barn, både vad gäller hur brottet ska rubriceras och vilket straff gärningsmannen ska få.

Bra med prejudikat
Det är positivt tycker Stefan Johansson hos Riksåklagaren.

– Det finns ett stort behov av vägledning för rättstillämpningen när det gäller under vilka förutsättningar samlag eller därmed jämförbara sexuella handlingar med barn som är under 15 år ska bedömas som våldtäkt mot barn eller när det ska vara sexuellt utnyttjande av barn, säger Stefan Johansson.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".