Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Farliga bekämpningsmedel får användas

Publicerat tisdag 8 november 2005 kl 18.07

Två omstridda bekämpningsmedel mot insektsangrepp på barrplantor kommer sannolikt att få fortsätta användas i skogen. Kemikalieinspektionen är på väg att förlänga tillståndet på grund av de omfattande nyplanteringarna efter stormen Gudrun.

Men medlen innebär risker för både miljön och människors hälsa. Skogsarbetare som arbetat med besprutade plantor har redan blivit sjuka.

– Det är framförallt plantörer ute i fält som har fått hudirritationer, allergiproblem och i vissa fall irriterade slemhinnor. Vi ser med oro på det här och också medlemmarna som jobbar med plantering är oroade, säger Åke Sjölén, som jobbar med arbetsmiljöfrågor på Skogs- och träfacket.

Tillståndet går ut
Åke Sjölén är mycket kritisk till de omstridda bekämpningsmedlen, Cyper Plus och Merit Forest, som används för att skydda barrplantor från snytbaggen, en insekt som äter barken på både tall- och granplantor. Plantorna dör sedan av skadorna.

Tillståndet för de båda bekämpningsmedlen, som är skadliga inte bara för människor utan också för fiskar, kräftdjur och fåglar, går ut vid årsskiftet, men Kemikalieinspektionens handläggare Lars Lindqvist har förberett ett beslut som, om det går igenom, innebär att tillståndet förlängs med två till tre år.

– Vi räknar med ett väldigt stort behov av att bekämpa snytbaggen vid nyplanteringar efter stormen Gudrun. Det finns mekaniska alternativ, men frågan är om de klarar en sådan stor planteringspuckel som det blir då.

Inom skogsbranschen ser man fram emot ett förlängt tillstånd, eftersom man menar att det inte finns några realistiska alternativ till de giftiga medlen. Skogskoncernen Södra, vars medlemmar drabbats hårt av stormen Gudrun, menar att utan de här medlen är det ingen idé att plantera gran.

Förlängning hämmar forskning
På branschorganisationen Skogsindustrierna säger skogsdirektör Stefan Wirtén att det pågår forskning med stöd från branschen, och att alternativa metoder testas, men inte är klara. Men just en förlängning av tillståndet kan hämma forskningen, det befarar både Svenska Naturskyddsföreningen och Skogs- och träfackets Åke Sjölén.

– Det finns inget intresse från skogsbrukets sida att satsa på alternativ. Det är det som vi ser som det största hotet

Men det tillbakavisas av Skogsindustrierna, som menar att branschen är mycket intresserad av alternativa metoder och helst vill ha ett giftfritt skogsbruk, på sikt. Men Skogs- och träfackets Åke Sjölén vill inte vänta längre.

– Vi ser det om ett nederlag om man överväger förlängning, säger Sjölén.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".