Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-kritiker i kd räds Junilistan

Publicerat torsdag 10 november 2005 kl 05.00

Kristdemokratiska EU-kritiker varnar nu för att partiet kan ramla ur riksdagen om partiet tappar väljare till Junilistan. Kritikerna vill därför ha en alternativ lista med kristdemokratiska EU-kritiker till nästa års riksdagsval.

– Risken finns ju att många av kristdemokraternas väljare kommer att välja ett annat alternativ. De handlar om de väljare som tycker att EU-frågan idag har en stor inrikespolitisk betydelse, inte minst i alkoholfrågan, och att Sverige bör vara mer kritisk mot EU.

Och det är Junilistan du tror kommer att ta röster från kristdemokraterna?

– Ja, möjligen Miljöpartiet också men Junilistan ligger väldigt nära till hands för kristdemokrater om de nu går ut och är ett mer borgerligt alternativ i valet 2006, säger Leif Danielsson som är ordförande i nätverket KALE, kristdemokrater för en alternativ europapolitik.

Kan finnas många skeptiker
Kristdemokraterna som utåt är positiva till EU-samarbetet brottas med en intern EU-kritisk opinion. Den är så pass stor att en tredjedel av ombuden på kd:s riksting i somras röstade för att partiet skulle ansluta sig till kravet på en folkomröstning om EU-konstitutionen. Bland väljarna kan skeptikerna vara ännu fler.

Nu målar alltså EU-kritikerna upp ett scenario där tillräckligt många kristdemokrater röstar på Junilistan i protest mot att den egna partiledningen inte tar EU-kritikerna på tillräckligt stort allvar.

Fyraprocentspärren oroar
För att partiet ska klara fyraprocentsspärren vill EU-kritikerna därför att det i nästa val förutom de ordinarie riksdagslistorna ska finnas en lista med EU-kritiska kristdemokrater.

På så sätt ska väljarna kunna lägga EU-kritiska röster på kristdemokrater i stället för på Junilistan.

Men kristdemokraternas partiledning tycker att EU-kritikerna överdriver.

– Jag tror ändå att kristdemokratiska väljare ser att vi har en bra politik när det gäller valfrihet för barnfamiljerna, för att skapa nya jobb, för att rätta till bristerna i vården och det är det som kommer att vara avgörande i valet 2006, säger kristdemokraternas partisekreterare Urban Svensson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".