Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Fel medicinanvisning orsakade barns död

Publicerat onsdag 9 november 2005 kl 05.00

En svårtolkad doseringsanvisning för en kramplösande medicin från Pfizer AB kan vara orsaken till att ett spädbarn i våras avled på Helsingborgs lasarett och att en 4-åring i Kalmar nyligen var nära att dö.

Nu varnar Socialstyrelsen landets barnkliniker för den otydliga doseringsanvisningen för medicinen, skriver tidningen Dagens Medicin.

– Det som har hänt är att det blivit en felaktig ordination av det här läkemedlet så att den ordinerade mängden har blivit alldeles för hög och i det ena fallet avled  barnet så det var ju den värsta skada som kan inträffa. I det andra fallet kom barnet inte till skada så vitt jag vet, ingen allvarlig skada i alla fall.

Vad berodde feldoseringen på?

– En bidragande orsak anser vi är att den här texten om läkemedlet är väldigt svårtydd, säger Mette Marklund som är byrådirektör på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Malmö. 

Spädbarnet i Helsingborg som dog i våras hade fått Pro-Epanutin, en kramplösande medicin från Pfizer AB som rekommenderas för barn från fem år men har även börjat användas till spädbarn.

Doseringen gjordes med stöd av läkemedelsbibeln Fass men blev för hög och barnet dog.

Nyligen var det nära att hända igen. En fyraåring i Kalmar fick en överdos av medicinen och var nära att dö. Båda fallen utreds men kan ha orsakats av läkemedlets svårtydda information i Fass.

Därför går Socialstyrelsen ut och varnar alla barnklinikerna för medicinens Fass-tabell, en åtgärd som är mycket ovanlig.

– Såvitt jag vet har det aldrig hänt tidigare, säger Mette Marklund.

Varningen välkomnas av Gunilla Sjölin-Forsberg, chef för Läkemedelsverkets biverkningsenhet. Hon säger till tidningen Dagens Medicin att doseringstabellerna i Fass förenklats på ett olyckligt sätt. Texten har Fass fått från tillverkaren Pfizer AB.

– Vi tycker att det är bra att Socialstyrelsen varnar om det är nödvändigt. Sedan så ska vi ju självklart göra nödvändiga förtydliganden för att Socialstyrelsen ska slippa den typen av varningar, säger Petra Eurenius som är informationschef på Pfizer.

Borde ni ha gjort det tidigare?

– Så fort Socialstyrelsen påpekade det här så har vi gjort de justeringar som vi hoppas ska leda till att sådana här olyckliga fall inte ska behöva hända i fortsättningen,

Hur stor är risken att det visar sig att det var ert ansvar att barnet dog?

– Det kan jag inte uttala mig om eftersom läkemedlet som sagt inte är godkänt för de här små barnen och barnen fick som vi har förstått andra läkemedel också.

Men ni har ansvar för hur texten utformas?

--Ja, det vi kan göra är att ytterligare förbättra Fass-texten möjligtvis, säger Petra Eurenius.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".