Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Metallordförande vill satsa på privata sektorn

Publicerat onsdag 9 november 2005 kl 06.36
Vill se mer verkstad inom socialdemokratin.

Avgående Metallordförande Göran Johnson tycker att regeringen borde göra mycket mer för att bidra till fler jobb i den privata sektorn. Han föreslår bland annat en uppgörelse med de borgerliga partierna inom ramen för pensionssystemet.

Göran Johnson föreslår även att AP-fonderna ska köpa mer svenska aktier samtidigt som förmögenhets- och kapitalskatter skulle sänkas för små och medelstora företag.

– Vad det handlar om är hur man får fart på jobben i det privata näringslivet. Jag tror att man måste våga föra en mer spänstig debatt om hur man får igång det här, säger Göran Johnson.

Sänkta skatter ska locka de borgerliga
Hans förslag är en uppgörelse med de borgerliga partierna att AP-fondernas regler skulle ändras, så att de ska köpa en större andel svenska aktier. Han vill skapa en egen fond för små och medelstora företag.

Tanken är att de ska kunna ha tillgång till kapital från pensionssparandet, samtidigt som Göran Johnsson tycker att kapital- och förmögenhetsskatter för de här företagen och ska sänkas, ett upplägg som kan tänkas göra de borgerliga mer intresserade av idén.

– Gjorde man de två sakerna samtidigt tror jag att man skulle få mer jobb i den privata sektorn. Den är förutsättningen för att den offentliga sektorn ska klara de utmaningar vi har framför oss. Det här är ett sådant här debattinlägg jag kan göra när jag har en friare ställning nu, säger Göran Johnson.

Vill behålla svenska företag
Göran Johnson har just lämnat socialdemokraternas verkställande utskott efter nio år och kommer snart att sluta som Metallordförande.

Han är orolig över den höga arbetslösheten och tycker att socialdemokraterna borde göra mer för att öka den ekonomiska tillväxten. Ett sätt skulle vara att använda det stora pensionskapitalet för att köpa aktier i svenska företag, säger han.

– Det ena företaget efter det andra hamnar i utländsk ägo. Det tycker jag är synd, för det uttunnar näringslivet i Sverige, och vi får längre till beslutsfattarna, säger han.

”Mer verkstad”
Den socialdemokratiska partikongressen har just slagit fast att full sysselsättning ska vara det allt övergripande målet och det tycker Göran Johnson är bra, men det behövs mer än ord, säger han:

– Vi har ju en bra historia på det här med tydliga mål för vad vi vill. Men vi måste ha mer verkstad också. Förslaget jag kommer med nu tycker jag är mer verkstad som man kan diskutera. Sedan finns det säkert tusen invändningar mot detta.

– Men finns inga debatter kring pensionsfonderna och ägandet och hur vi ska utveckla små och medelstora företag, då händer inte så mycket. Så vill inte jag ha det, säger Göran Johnson.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".