Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ringholm ser allvarligt på IFK:s skatter

Publicerat onsdag 9 november 2005 kl 12.10

Idrottsminister Bosse Ringholm beklagar affären om misstänkta skattebrott inom den allsvenska fotbollsklubben IFK Göteborg där sex personer är misstänkta för brott. Ingen skugga ska falla på de ideellt arbetande i andra klubbar, säger han.

Förra veckan anhölls ju t.ex. IFK Klubbdirektör misstänkt för grovt skattebrott i samband med köp av spelare.

– Det är naturligtvis allvarligt och därför är det viktigt att processen får skötas i laga ordning. Jag litar helt på myndigheterna i det fallet, säger Ringholm.

Köp av spelare
Det är ekobrottsmyndigheten som utreder de misstänkta skattebrotten i den allsvenska fotbollsklubben. I somras gjordes bland annat flera husrannsakningar hos IFK Göteborg och hos ansvariga i klubben. Bland det bevismaterialet som då beslagtogs hittades uppgifter som gjorde att utredningen nu kommit att gälla turerna kring köp av flera spelare, en av dem spelaren Stefan Selakovic.

Idrottsminister Bosse Ringholm har valt att inte kommentera den pågående utredning, fram tills idag.

Det är flera skatteutredningar som pågår med olika idrottsföreningen, en av dem är ju Ringholms Enskede IK men i det här fallet är en elitidrottsklubb som är inblandad.

Drabbar ideellt arbetande
Bosse Ringholm säger att den pågående idrottsskatteutredningen ska lämna sina förslag till förändringar av den nuvarande skattelagstiftningen för idrotten. I dag jämställs bland annat elitidrottare med artister.

Men Ringholm ser ett stort problem med sådana här affärer säger han eftersom det drabbar alla Sveriges 22 000 idrottsföreningar.

– Det är tråkigt om det faller en skugga på de hundratusentals ideellt arbetande idrottsledare som vi har, som inte får en krona i ersättning och som inte får en krona i ersättning och dessutom själva har stora kostnader för sin verksamhet, säger idrottsministern.

– Vi måste se proportionerna, de allra flesta är ideellt arbetande långt från de ersättningar det talas om i elitsammanhang.

– Vi har 22 000 idrottsföreningar. I säkert 21 500 av dem förekommer inte någon form av ersättningar eller arvoden, hävdar Bosse Ringholm.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".