Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Göran Persson är förvånad över franska regeringens attityd

Publicerat onsdag 9 november 2005 kl 16.45

Statsminister Göran Persson är kritisk till den franska regeringens agerande för att häva upploppen och oroligheterna i landet. Den franska regeringen är för konfrontatorisk, säger Persson.

– Det franska samhället har säkert anledning att reflektera över sin situation. Om man tar till undantagslagstiftning så är det någonting som är väldigt dramatiskt och som jag inte sett motsvarigheten till i Europa på de sista 30-40 åren. 

Hur tycker du att den franska regeringen hanterar det här?

– Jag är förvånad över ordvalet inledningsvis och även fortsättningsvis. Det finns en oförsonlighet i attityden som är av det slaget att det inte kommer att leda fram till en dialog. Det finns berättigad kritik mot det franska samhället och det möter man inte med den typ av uttryck som Sarkozy till exempel har använt. Jag är förvånad över det ordvalet. 

– Det känns som en väldigt hård och konfrontatorisk ansats som jag har svårt att se hur den ska övergå i en dialog. 

En varning
Göran Persson tycker att resten av Europa har skäl att se det som händer i Frankrike som en varning om vilka spänningar som byggs upp av dålig integrationspolitik och arbetslöshet.

Frankrike har inga studielån för unga, enligt Göran Persson, som anser att det bidrar till att stänga ute unga människor från de högre studier som ofta krävs för att ta sig fram i samhället. 

Folkpartiets förslag om fler närpoliser till exempel för att minska risker för liknande oroligheter i Sverige, är ingen förstahandslösning för Persson. 

– För oss är det jobb och utbildningsmöjligheter den väg vi rimligen ska gå. Att börja med att skicka ut signaler om att stärka polisen är att bryta med den politiska linje vi har valt. Sedan kan man inte utesluta att också det behövs men som förstahandsåtgärd känns det märkligt, säger statsminister Göran Persson.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".