Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Minister på turné för att förankra löfte

Publicerat onsdag 9 november 2005 kl 17.45

På onsdagen började vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson sin turné runt om i Sverige för att förankra den nya äldreomsorgspolitiken i kommuner och landsting.

Men redan på det första mötet med kommunrepresentanter i Stockholm idag uppstod frågetecken om de tio miljarder regeringen utlovat till äldreomsorgen de närmaste tio åren verkligen räcker.

En av dem som undrade var Jan Erik Nyberg, folkpartistisk ordförande i vård och omsorgsnämnden i Sollentuna kommun norr om Stockholm.

”Marginell insats”
– Översatta till Sollentuna skulle de här tio miljarderna betyda lite mer än en procent av våra totala äldrevårdsomkostnader de närmsta tio åren. Regeringen borde kanske inte skryta så mycket vad de tio miljarderna kan göra i kvalitetsökning därför att det är en mycket marginell insats som regeringen gör ekonomiskt.

– För vår del blir det mycket marginellt. Den största delen av de resurser som krävs får vi själva stå för, sa ordföranden i äldrenämnden i Nacka kommun, Birgitta Westman.

Småländska Emmabodas socialdemokratiska kommunalråd Berit Karlsson beskrev hur långt tio miljarder på tio år förslår.

– Jag tror inte att problemen kommer inom tio år, jag tror de kommer om 20 år för det är då hela 40-talsgruppen kommer och de är många, sa hon.

Löfte från statsministern
Redan i slutet av sommaren utlovade statsminister Göran Persson åtskilliga miljarder till äldreomsorgen.

På den socialdemokratiska partikongressen nyligen klubbades summan till tio miljarder kronor totalt under de närmaste tio åren för att öka kvaliteten vård och omsorg för äldre.

Att det är bra att staten gör något, var de flesta lokalpolitiker överens om men frågan är alltså vad de nya pengarna räcker till.

Tror på felräkning
Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson tycker inte att kritikerna har räknat rätt.

– Jag tror att de har räknat fel. Tio miljarder i nivåhöjning till äldreomsorgen är väldigt mycket pengar och det kommer att räcka både till reformer, ambitionshöjning, kvalitetshöjning och till att klara det ökande antalet gamla, säger hon.

Jan-Erik Nyberg från Sollentuna pratade om valstrategi från socialdemokraternas sida.

– Jag tror att man ger de här speciella pengarna en liten större dignitet än de faktiskt har och det är väl valstrategi, säger han.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".