Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fängelse krävs för pastor Åke Green

Publicerat onsdag 9 november 2005 kl 17.15
Pastor Åke Green på väg in i rättssalen.

Riksåklagaren krävde att pingstpastor Åke Green döms till fängelse för hets mot folkgrupp när fallet togs upp i Högsta domstolen på onsdagen. HD ska avgöra om Green gjorde sig skyldig till hets mot folkgrupp när han betecknade homosexualitet som en cancersvulst på samhällskroppen.

Meningsutbytet mellan pingstpastorn och åklagaren Stefan Johansson blev bitvis hätskt.

– Du säger att sexuella abnormiteter är en cancersvulst på hela samhällskroppen och i det sammanhanget måste du väl mena att även homosexualitet är en cancersvulst, sa åklagaren Stefan Johansson.

– I det sammanhanget talar jag om detta med pedofili och tidelag och jag menar att själva utlevnaden av det utgör själva sjukdomen på samhällskroppen, svarade Åke Green.

Gränsen för yttrandefriheten
Får man säga att homosexualitet är en abnormitet som går att jämställa med djursex eller pedofili och att sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen?

I tingsrätten dömdes Åke Green för hets mot folkgrupp till en månads fängelse. Hovrätten gjorde en annan bedömning och friade honom med hänvisning till att han tolkade bibeltexter. I fokus i Högsta domstolen står var gränsen går för yttrandefriheten.

Men såväl Åke Green som hans sympatisörer menar att det handlar lika mycket om religionsfrihet.

– Det var Guds budskap som jag förde ut. Det var Guds ord som jag predikade. Bibeln är entydig när det gäller utlevd homosexualitet. Det är någonting som Herren absolut inte vill att man ska leva på det sättet, sa pastor Green.

Åklagaren yrkade på fängelse
Advokat Percy Bratt varnade för att en fällande dom skulle inskränka både religions- och yttrandefriheten. Riksåklagaren anser däremot att Åke Greens uttalande i et 40 minuter lång predikan sommaren 2003 helt klart är ett hatbrott. Åklagaren Stefan Johansson yrkade på fängelse för pingstpastorn.

– Åke Green har utifrån religiösa texter framfört egna åsikter, uppfattningar och tolkningar på ett sätt som uttrycker missaktning för homosexuella som grupp och han har därmed gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Nina Odermalm-Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".