Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Holmberg: Europadomstolens fällning måste tas på allvar

Publicerat onsdag 9 november 2005 kl 17.38

Sverige får kritik av Europadomstolen för att varit på väg att avvisa en man som hade en dödsdom mot sig. Migrationsminister Barbro Holmberg anser att kritiken är allvarlig.

Mannen kom med sin hustru och sina barn till Sverige för tre år sedan. Familjen sökte asyl flera gånger - men fick nej.

I en ny ansökan förra året bifogade mannen en dödsdom från Syrien. Den domen blidkade dock inte Utlänningsnämnden som beslutade att avvisa honom. Men nu får mannen alltså rätt av Europadomstolen som kritiserar Sveriges agerande.

Dödsdomen var äkta
Utlänningsnämnden säger att de bad ambassaden i Syrien utreda dödsdomen och fick beskedet att den var äkta men att dödsdomen inte skulle verkställas. Därför ansåg nämnden att det inte förelåg några hinder för en avvisning.

Generaldirektören Håkan Sandesjö säger att man nu får se över sina rutiner.

– Vi har nu fått vägledning från Europadomstolen på det sättet att våra ambassadrapporter måste granskas på ett mera noggrant sätt och kompletteras i den mån det uppstår tveksamheter, säger han.

Tar åt sig av kritiken
Mannen har sedan tidigare fått besked att han får stanna av andra skäl än dödsdomen, men migrationsminister Barbro Holmberg tar ändå åt sig av kritiken.

– Ja, det är klart att det allvarligt att Europadomstolen fäller Sverige i ett enskilt ärende som handlar om just risken för tortyr.

Även miljöpartiets Peter Eriksson anser att kritiken från Europadomstolen är allvarlig.

”Repressiv flyktingpolitik”
– I grunden tror jag att det är att Sverige under en lång tid har gett tydliga direktiv successivt om att man ska skärpa flyktingpolitiken och bli mer och mer repressiv i det här systemet och det håller inte. I grunden måste det finnas en gemensam överenskommelse med myndigheter och politiker om att vi måste ta humanistiska hänsyn. Det ska vara grundläggande för flyktingpolitiken, säger han.

Men Barbro Holmberg avvisar Erikssons kritik.

– Vi har ingen repressiv lagstiftning i Sverige. Sverige har tagit och tar ett oerhört stort ansvar för väldens flyktingar, säger hon.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".