Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Glesa klasser i Pakistans tältskolor

Publicerat fredag 11 november 2005 kl 05.33
En provisorisk tältskola i Muzaffarabad.

I jordbävningsdrabbade delar av Pakistan börjar nu en del skolor öppna igen, ofta i provisoriska tält. Men många skolklasser har förlorat de flesta av sina elever. Uppemot hälften av de runt 80 000 döda i jordbävningen var barn.

Det låter som en vanlig skoldag i den här flickskolan i Kashmir. En elev läser sin engelskläxa. Men Narole-skolan i Muzaffarabad är nu inrymd i ett stort tält, för skolbyggnaden kollapsade i jordbävningen. 84 flickor dog här, plus rektorn och flera lärare.

– Min bästa vän dog och många av mina skolkamrater är borta. Jag kommer hellre till skolan än att sitta hemma i mitt tält och tänka, säger skolflickan Fauzia.

10 000 skolor förstördes
En av de mest tragiska aspekterna av jordbävningen är alla skolor som kollapsade. 96 procent av de 1 500 skolorna här i Muzaffarabad föll ihop. Totalt förstördes runt 10 000 skolor.

Tusentals barn dödades, det talas om en förlorad generation. Arga föräldrar kräver utredning om varför skolorna verkar ha varit så dåligt byggda, korruption kan vara en förklaring.

Matematikläraren Shabhana säger att alla här är traumatiserade. Barnen har glömt det de en gång kunde, också lärarna har glömt vad de ska lära ut.

Viktigt med normala rutiner
Det är FN och USA som betalt den här tältskolan. Experter säger att det är viktigt att så snabbt som möjligt försöka få igång normala rutiner för barnen.

Läraren Shabhana förlorade inte bara många av sina elever här, hon miste också sin egen dotter. Hennes son är svårt skadad. Hon berättar att hon köpt ett tält att bo i för egna pengar. Hon verkar lugn inför sina elever, men i hennes ögon syns en stilla desperation.

Så fortsätter hon lektionen, flickorna som sitter på golvet i tältet antecknar flitigt de matematiska formlerna. Men ingen här förväntar sig några riktiga studieresultat, inte ännu. Både en del elever och lärare behöver ibland sitta ner i stilla gråt.

Nils Horner, Muzaffarabad
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".