Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bankomater fylls på av butiksanställda

Publicerat torsdag 10 november 2005 kl 05.01
Vem ska fylla bankomaterna?

Det är inte bara säkerhetsföretagen som transporterar butikernas pengar till uttagsautomater. Även anställda i livsmedelsbutiker har som uppgift att ladda stor-bankernas automater med pengar.

Att butiksanställda gör så här här har bankerna länge talat tyst om och från fackligt håll ska man nu se till att omfattningen kartläggs.

Förra veckans stopp av värdetransporter gjorde att många bankomater stod utan pengar men det finns faktiskt andra kanaler för påfyllning.

Butiksanställda fyller på
I en del livsmedelsbutiker fylls automaterna på av de butiksanställda själva.

– Vi är inte klara över i vilken omfattning det sker, säger Handelsanställdas förbunds ordförande Lars-Anders Häggström

Borde ni inte känna till det?

– Jo, det borde vi göra.

Bärs i en väska
På en stormarknad Ekot känner till fyller personalen på uttagsautomaten flera gånger om dagen. Pengarna bärs i en väska genom affären. Ingen säkerhetsvakt finns närvarande.

Storbankerna och handeln talar ogärna om upplägget. De är rädda att bli måltavlor för nya rån. Men Jörgen Wennberg, vd för Icabanken, vars automater också i vissa fall fylls på av butikspersonal, ser inga risker.

– Det är små mängder pengar som flyttas från dagskassa till bankomat och det sker med de säkerhetsrutiner som vi har i butikerna idag.

Mot bakgrund av vad som hänt de senaste dagarna ser ni ingen ökad rånrisk mot butikerna?

– Tvärtom, det minskar rånrisken mot butiken för att kontanter i uttagsautomater minskar penningmängden i butiken.

I hur stor utsträckning sker det att anställda laddar bankomater i Sverige?

– Det kan jag inte kommentera, säger Jörgen Wennberg.

Bättre att folk handlar med kort
Både fack och handel är överens om att det grundläggande problemet är att för få människor handlar med kort. Bättre räntor på kundkort, och lägre avgifter från storbankerna kan vara sätt att öka kortköpen i framtiden.

Sker laddningen av bankomater på ett säkert sätt ser facket också fördelar med att dagskassan stoppas in direkt i uttagsautomaten.

– Ja, man slipper ha pengarna ute på vägarna. Vi har full förståelse för de åtgärder som nu sätts in för bevakningsföretagen eftersom de som jobbar där också är oerhört utsatta, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".