Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-kritiskt kd-nätverk hotar ledningen

Publicerat torsdag 10 november 2005 kl 12.30

De EU-kritiska kristdemokraterna trappar upp hotet mot den egna partiledningen. Enligt vad Ekot erfar kan kända kristdemokratiska EU-kritiker tänka sig att gå över till Junilistan.

De röster som kristdemokraterna därmed tappar kan göra att partiet åker ut ur riksdagen, säger Leif Danielsson, ordförande i nätverket Kale, Kristdemokrater för en alternativ Europapolitik.

– Det kan komma att finnas kända kristdemokratiska företrädare på Junilistan i valet som gör att man har lätt att identifiera sig med den listan, säger Leif Danielsson.

Junilistans planer satte fart på kd
Det är Junilistans beslut att ställa upp i valet nästa år som har satt fart på de kristdemokratiska EU-kritikerna. De anser att kristdemokraterna kan åka ur riksdagen om EU-kritiska kristdemokratiska väljare i protest röstar på Junilistan.

Kritikerna anser att partiet har en strategi om att ha EU-kritiker på sina listor men inte på valbar plats, vilket gör att de drar röster till partiet, men aldrig blir invalda eftersom de står långt ner på listan. På de valbara platserna står sedan bara de som företräder partiets officiella, EU-positiva linje.

Så skedde, enligt kritikerna, till exempel i valet till EU-parlamentet. Det var orealistiskt att partiet skulle få mer än ett mandat i EU-parlamentet. På första plats stod EU-vännen Anders Wijkman, på andra plats EU-kritikern Lennart Sacredeus.

Bara EU-positiv kom in
Enligt de kritikerna drog Lennart Sacredeus många EU-kritiska röster till partiet, men de har inte blivit representerade eftersom det bara var EU-positiva Anders Wijkman som kom in.

Utspelet om en särskild EU-kritisk lista för att förhindra avhopp och väljare som försvinner är förstås ren utpressning mot den egna partiledningen.

Hur påtagligt hotet om att hoppa av till Junilistan kan bli, och vilka det i så fall gäller, beror på hur kristdemokraternas riksdagslistor ser ut inför valet, det vill säga var EU-kritikerna hamnar på listorna, och det är inte klara förrän i januari.

Ser inte hotet som allvarligt
Partisekreterare Urban Svensson säger bestämt att det inte alls finns någon strategi om att placera EU-kritiker på icke valbar plats. Han tror inte att hotet om avhopp är mer än just ett hot.

– Jag tror inte att det kommer att vara så. Kristdemokraterna har ju olika uppfattningar i många frågor, bland annat kring EU-frågorna, men de är ju oftast väldigt väl förankrade i rörelsen. Att de skulle lämna rörelsen för en specifik fråga ser jag ingen risk för, säger kristdemokraternas partisekreterare, Urban Svensson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".